fbpx

Ob Trumpu poziral brazilski uradnik, pri katerem so odkrili okužbo z novim koronavirusom

Fabio Wajngarten (desno) pozira ob Donaldu Trumpu in Mikeu Penceu (Foto: Instagram)

Pretekli konec tedna je ob obisku brazilskega predsednika Jaira Bolsonara pri njegovem ameriškem kolegu Donaldu Trumpu na njegovem posestvu Mar-a-Lago ob Trumpu za fotografijo poziral Bolsonarov uradnik, pri katerem so le nekaj dni kasneje potrdili okužbo z novim koronavirusom. Trumpa možnost okužbe ne skrbi, Bolsonaro še čaka na rezultate testov, sta se pa za samoizolacijo odločila dva republikanska senatorja, ki sta bila prisotna na posestvu. S koronavirusom je sicer okužena tudi soproga kanadskega premierja Justina Trudeauja, okužbe pa so potrdili tudi pri nekaterih predsednikih italijanskih dežel in britanski sekretarki za zdravje. Za več iranskih politikov je bila okužba usodna.

Pretekli konec tedna je brazilski predsednik Jair Bolsonaro obiskal Združene države Amerike, kjer se je z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom srečal na njegovem posestvu Mar-a-Lago. S predsednikom Trumpom in podpredsednikom Mikeom Penceom je tam za fotografijo, ki je bila objavljena na družbenem omrežju Instagram, poziral tudi Bolsonarov tiskovni predstavnik Fabio Wajngarten, pri katerem so le nekaj dni kasneje potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Trump ni zaskrbljen
Kot poroča CNBC, je tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham v četrtek sporočila, da Trump in Pence skoraj nista bila v stiku z Wajngartnom in zato trenutno ni potrebe, da bi ju testirali. Tudi Trump je potrdil, da ne bo testiran, v četrtek pa je povedal, da ni zaskrbljen. Namesto tega je ob vprašanjih novinarjev preusmeril pozornost na srečanje z Bolsonarom: “Nisva počela ničesar zelo neobičajnega. Sedela sva drug ob drugem nekaj časa in imela odličen pogovor. Opravlja čudovito delo v Braziliji in videli bomo, kaj se bo zgodilo. Predvidevam, da se zdaj testirajo?”

Donald Trump in Jair Bolsonaro (Foto: epa)

Republikanska senatorja sta se odločila za samoizolacijo, Bolsonaro čaka na rezultate testa
Ostrejše ukrepe pa sta sprejela republikanska senatorja, ki sta bila ob tem času prav tako na posestvu Mar-a-Lago. Senator Rick Scott iz Floride, ki je bil z Wajngartnom v istem prostoru je povedal: “Povedali so mi, da je tveganje nizko in da ne potrebujem testa ali karantene.” A kljub temu se je preventivno odločil za samoizolacijo: “Zdravje in varnost Američanov sta moja prioriteta in zato sem se v obilici previdnosti odločil za samo-karanteno.” Scott se počuti zdravega in nima nobenih simptomov okužbe z novim koronavirusom.

Podobno kot Scott je ravnal tudi senator Lindsey Graham iz Južne Karoline, ki se ne spomni, da bi bil v neposrednem stiku z Bolsonarom ali z Wajngartnom. “Kljub temu, v obilici previdnosti in po nasvetu njegovega zdravnika, se je senator Graham odločil za samo-karanteno, medtem, ko čaka na rezultate testa okužbe s koronavirusom.”

Kot je sporočil njegov sin Eduardo Bolsonaro, je bil predsednik Bolsonaro že testiran na novi koronavirus in trenutno čaka na rezultate testa, a za zdaj ne kaže nobenih simptomov okužbe.

Da bi zaščitil sebe in druge, je Bolsonaro med četrtkovim nagovorom javnosti prek prenosa v živo prek Facebooka nosil zaščitne maske, glede testa pa je sporočil, da bodo rezultati znani v nekaj urah. Po zadnjih podatkih iz četrtka so v Braziliji do zdaj potrdili 137 primerov okužb z novim koronavirusom, od tega največ, 99, v zvezni državi Sao Paulo. Zvezno ministrstvo za zdravje je za boj proti izbruhu virusa za zdaj zahtevalo odobritev dodatnih 10 milijard realov (1,9 milijarde evrov) iz zveznega proračuna, v naslednjih tednih pa pričakujejo potrebo po 2 tisoč enotah intenzivne nege.

Jair Bolsonaro je med četrtkovim nagovorom nosil zaščitno masko (Foto: posnetek zaslona)

Okužbo potrdili pri soprogi kanadskega premierja
V četrtek zvečer so iz Kanade sporočili, da je bila na testu za novi koronavirus pozitivna soproga kanadskega premierja Justina Trudeaua. Trudeau in njegova 44-letna žena Sophie Gregorie Trudeau sta v četrtek sporočila, da sta se samoizolirala, ker je imela premierjeva soproga, ki se je v sredo vrnila iz Velike Britanije, gripi podobne bolezenske znake in je čakala na izvid testa za novi koronavirus. Iz Trudeaujevega kabineta so kasneje sporočili, da je bil test pozitiven, zato bo ostala v izolaciji, navaja STA. Njeni simptomi so blagi. “Premier je dobrega zdravja brez simptomov,” so ob tem pomirili kanadsko javnost, bo pa dva tedna ostal v izolaciji, po nasvetu zdravnikov pa se ne bo testiral za virus. Trudeau bo v tem času delal od doma, v soboto pa bo nagovoril državljane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanadski premier Justin Trudeau z ženo Sophie Gregoire Trudeau (Foto: epa)

S koronavirusom okuženi vidni italijanski politiki
Po poročanju Reuters so v soboto okužbo z novim koronavirusom potrdili tudi pri vodji italijanske vladne Demokratske stranke (PD) Nicoli Zingarettiju, sicer predsedniku dežele Lacij, kjer se nahaja tudi glavno mesto Rim. Pozitiven na testu je bil tudi predsednik severozahodne dežele Piemont Alberto Cirio. Ukrepe pa sprejemajo tudi ostali politiki. Potem, ko so okužbo potrdili pri enem njegovih svetovalcev, se je za samoizolacijo odločil minister za industrijo Stefano Putanelli, enako pa je ukrepal tudi predsednik Lombardije Attilio Fontana.

Nicola Zingaretti (Foto: epa)

S koronavirusom okužena britanska sekretarka za zdravje, virus pa je bil usoden za iranskega diplomata
Ta teden je bila okužba z novim koronavirusom potrjena tudi pri britanski sekretarki za zdavje Nadine Dorries, a se premier Boris Johnson za zdaj ni odločil za test. Kot smo na Nova24TV že poročali, je bil usoden za 67-letnega bivšega namestnika iranskega zunanjega ministra Huseina Šejkoleslama. Po okužbi z novim koronavirusom je sicer v Iranu umrlo že več politikov.

Rok Krajnc