Sadovi dialoga, ki ga je začel Trump, že vidni: Severna Koreja je začela z denuklearizacijo!

(Foto: epa)

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek objavil, da je Severna Koreja že začela z denuklearizacijo. Predstavniki obeh Korej se sicer danes srečujejo na pogovorih o združitvi družin, ki jih je ločila korejska vojna med letoma 1950 in 1953, poročajo tuje tiskovne agencije.

“So že razstrelili enega od njihovih največjih sedežev za preizkuse. Dejansko, gre za štiri velike sedeže za preizkuse. Velika stvar je, da se bo končalo s popolno denuklearizacijo, ki se je že začela,” je na srečanju ameriške administracije dejal Donald Trump potem, ko so številni dvomili v rezultate njegovega nedavnega zgodovinskega srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump in Kim sta se na srečanju 12. junija v Singapurju dogovorila tudi o vrnitvi posmrtnih ostankov ameriških vojakov, ki so padli med korejsko vojno. Predsednik ZDA je ob tem v četrtek dejal, da je Pjongjang “že vrnil ali je v procesu vrnitve posmrtnih ostankov”.

V turistični gorski regiji Kumgang na jugovzhodu Severne Koreje pa so se danes začeli pogovori predstavnikov obeh Korej o združitvi družin, ki jih je ločila korejska vojna. Pogovori so rezultat dogovora na vrhu med Kimom in južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom.

Na čelu južnokorejske delegacije je vodja korejskega Rdečega križa Park Kyung-seo, severnokorejsko delegacijo pa vodi podpredsednik odbora za mirno združitev očetnjave Pak Yong-il.

Južna Koreja upa, da bodo današnji pogovori omogočili redne stike med ločenimi družinami. Delegacija iz Seula naj bi tudi predlagala vzpostavitev poštnih stikov in obiskov domačih krajev.

Severna in Južna Koreja sta po koncu korejske vojne tehnično še vedno v vojni, saj doslej še nista podpisali mirovnega sporazuma.

D. Č.

 • rubec

  Trump je problem Severna Koreja rešil v 38 minutah. Mati Židana je potrebovala 38 dni da je prepričala babico naj v poročilo ne zapiše da se je tistega dne rodil idiot.

 • Igor Karlić

  Levičarji pa v jok na drevo.

 • Olga2345

  Bravo Trump! Levičarji širijo sovraštvo in delijo! Trump dela in združuje!

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Kaj bo ZL rekla na njegove rezultate. Levi se že mečejo v tal.

 • garfi

  rtvZLO presstuti pravkar nabijajo po Trumpu
  ZA KUĆAN-SOROS MAFIJO

 • garfi

  Trump je upanje za izsušitev močvirja globalistične mafije
  tudi našega
  red swamp press

 • Stric iz ozadja

  Trump bo uspel sele takrat ko bo celo komunisticno Severno Korejo zgazil v prah. Taka drzava kot je Severna Koreja si ne zasluzi obstanka na zemeljski obli. Ne mores sklepati kompromisov s totalitarno drzavo, kot so poskusali pred drugo svetovno vojno z nacisticno Nemcijo pa se ni obneslo.

 • Bruno

  Trump je resnično jajuspešnejši predsednik zadnjih 20 let…
  Severna komunistična koreja kot taka tako ali tako kot vsi marksistični sistemi nima nobene prihodnosti in kot država kmalu ne bo obstajala. Problem je samo to da komunistčna kitajska ne bi želela na meji amerike oz južne koreje verjetno tudi rusija ne…