Saga Balkanski bojevnik se nadaljuje. Urugvajski dokazi bremenijo dobro polovico slovenskih obtožencev.

Foto: STA

Tudi danes se je sojenje v zadevi Balkanski bojevnik nadaljevalo s prebiranjem listin iz Urugvaja, in sicer prvega od štirih dokaznih sklopov. Listine so povezane z zasegom več kot dveh ton kokaina na jahti Maui v bližini urugvajskega glavnega mesta Montevidea oktobra 2009.

Urugvajski dokazi bremenijo 8 od 15 slovenskih obtožencev, domnevnih članov mednarodne preprodajalske združbe. Člani skupine so v Južni Ameriki sami kupovali velike količine kokaina in poskrbeli za njegov prevoz v Evropo – s pomočjo manjših ladij naj bi drogo natovorili na čezoceanke, ki so jo nato pripeljale do stare celine.

Po izpovedi srbskega skesanca Draška Vujovića, ki je bil v združbi sprva zadolžen za Argentino, nato pa za Urugvaj, so drogo pakirali v Argentini. In prav organi iz te države so urugvajske kolege obvestili, da se na ladji Maui utegne znajti prepovedani tovor. V noči na 15. oktober 2009 so Urugvajci tudi našli več kot 2,16 tone zelo čistega kokaina, zaradi česar je danes pravnomočno obsojen Hrvat Anastazije Martinčič, ki je imel na slovenski obali najete nepremičnine in tudi več različnih vozil.

V Urugvaju se je predstavljal kot prodajalec jaht in finančnik
Danes so na sodišču prebirali dokumentacijo, ki so jo na zaprosilo slovenskega pravosodnega ministrstva poslali s kazenskega sodišča, specializiranega za organiziran kriminal v Montevideu. Med drugim so prebrali odredbe preiskovalne sodnice za tajno opazovanje Martinčiča, ki se je v Urugvaju predstavljal kot prodajalec jaht in finančnik.

Na jahti Maui, ki jo je kupil za 265.000 dolarjev v gotovini, so ga slabih 20 dni pred prijetjem opazili s štirimi Hrvati in Slovencem. Ko so organi zbrali dovolj dokazov, saj so sumili, da je na ladji droga, je ista preiskovalna sodnica podpisala tudi sodni nalog za preiskavo ladje in Martinčičeve hotelske sobe. Dan po podpisu naloga pa je že dobila poročilo o zasegu, izhaja iz dokumentacije.

Sledijo italijanski, srbski in slovenski dokazi
Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo prihodnji teden. Dokazni postopek je sicer razdeljen na štiri dele, v prvem delu obravnavajo urugvajske dokaze, sledili bodo še italijanski, srbski in slovenski.

Obravnave so razpisane vse do decembra in tudi ni pričakovati, da bi se postopek zaključil kaj bistveno prej, saj sodnica želi, da se senat, ki ne pozna spisa, seznani z vsemi dejstvi.

V.V., STA