fbpx

Salvini ne popušča, ko gre za varovanje italijansko-slovenske meje: Meje so resna zadeva

Foto: epa

Italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki bo danes obiskal Trst, je v četrtek zvečer ponovil, da če za varovanje meje s Slovenijo ne bodo zadoščale policijske patrulje, bo Italija na meji postavila zaščitne ovire. 

Če se Salvini zaveda, da so meje resna zadeva, pa tega ne upošteva slovenska vlada. Varovanje slovenskega ozemlja in južne meje je namreč tako prepuščeno samemu sebi, da je morala Italija uvesti skupno varovanje italijansko-slovenske meje. Sedaj grozi celo rezilna ograja. Vlada, pri tem izpostavljamo premierja Marjana Šarca, ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja, pa še vedno vehementno trdi, da je Slovenija varna država.

Jutri bom v Trstu. Na severovzhodni meji bo več deset pripadnikov varnostnih sil, ki bodo patruljirali na meji med Italijo in Slovenijo. Če patrulje ne bodo zadostovale, bomo razmislili o postavitvi zaščitnih ovir. Ker so meje resna zadeva,” je po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa Salvini dejal za televizijo Rete4.

Salvini, ki je tudi podpredsednik vlade, bo danes popoldne z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom na sedežu dežele Furlanije-Julijske krajine (FJK) najprej prisoten pri podpisu dogovora o madžarskih investicijah v tržaško pristanišče. Nato bo na prefekturi spremljal podpis protokolov o zakonitosti naložb in o prisilnem vračanju migrantov.

Srečal se bo tudi s predsednikom FJK Massimilianom Fedrigo, s katerim bosta govorila o ukrepih za zajezitev nezakonitih prehodov migrantov čez italijansko-slovensko mejo. Fedriga je med možnimi ukrepi navedel zamrznitev schengenskega sporazuma, postavitev ograje na meji ter uporabo nove tehnologije za nadzor meje.

Peter Truden