fbpx

Salvini se ne igra: Še lastni obalni straži, ki je prevzela migrante od italijanskih “ribičev” prepovedal izkrcanje v Italiji

Migranti na ladji italijanske obalne straže (vir: twitter)

Italijanski notranji minster Matteo Salvini je prepovedal izkrcanje migrantov, ki jih je v italijansko pristanišče pripeljala ladja italijanske obalne straže. Ta je migrante prevzela od italijanskega ribiškega čolna, ki ni dobil dovoljenja za izkrcanje migrantov na Malti.

V četrtek, 25. julija sta se nedaleč od libijske obale potopila dva čolna na katerih je bilo okoli 300 migrantov. Utapljajočim je na pomoč priskočila italijanska “ribiška” ladja, ki je rešila 135 migrantskih brodolomcev in jih po poročanju il Giornala odpeljala vse do Malte, kljub temu, da je bila libijska obala bližje.

A do izkrcanja migrantov na Malti ni prišlo, saj malteške oblasti niso izdale dovoljenja za izkrcanje. Na pomoč italijanskim ribičem na ladji Accursio Giarratano, ki je prevažala migrante je priskočila italijanska obalna straža, ki je po enem dnevu pred malteškim pristaniščem prevzela vse migrante. Vse zato, da bi se lahko italijanski ribiči vrnili “ribariti” nazaj k libijski obali.

Salvini prepovedal vplutje v pristanišče celo lasti obalni straži
A tega ni trpel italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je obalni straži prepovedal izkrcanje migrantov na italijanskih tleh, dokler se države članice EU ne dogovorijo, kako bodo prevzele vse migrante na ladji. “Že sem dal navodila, da se ne sme določiti pristanišča, dokler ne bo tudi uradno poskrbljeno za premestitev vseh 140 vkrcanih [migrantov],” je povedal Salvini.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini (vir: twitter)

Zaenkrat so se oglasili samo v Bruslju, od koder so kontaktirali ostale države članice, ki so pripravljene sprejeti migrante, a odziva za zdaj še ni. Še posebej kritičen do Salvinija je bil francoski predsednik Emmanuel Macron.

S Salvinijem sta si že nekaj časa v laseh, tokrat pa je Macron kritiziral Salvinija zaradi njegove neudeležbe srečanja v Parizu, kjer naj bi se 14 držav članic po poročanju Breitbarta nekaj zmenilo, a niso bile dane nikakršne podrobnosti.

Ostro nad Macrona
Salvini ni prizanašal Macronu, in mu sporočil, da je Italija bila prisotna na uradnem srečanju vseh ministrov v Helsinkih. “Italija ne bo begunsko taborišče … Za to je pristanišče v Marseillu, zato ne pritiskajte na nas,” je povedal Salvini.

Ladja italijanske obalne straže, ki ne sme izkrcati migrantov (vir: twitter)

“Če od nas pričakujete, da bomo podpisali dokument, da bodo ladje prihajale v Italijo se motite. Italijani ne bodo več nikogaršnji sužnji,” je še dodal Salvini, ki je v preteklosti Macrona že označil za hinavca, ki naj ali sam sprejme migrante, ali pa zapre usta.

Ivan Šokić