fbpx

Salvinijeva Liga napoveduje stabilno in dolgotrajno vlado, ki jo navdihujejo družinske vrednote, varnost in zaščita italijanskih delavcev

Vodja Lige Matteo Salvini z najverjetnejšo novo premierko Giorgio Meloni (Foto: epa)

Italijanski državljani so bili v nedeljo primorani, da zaradi padca Draghijeve vlade odidejo na predčasne volitve. Izidi glasovanja kažejo, da so se volivci odločili za prevetritev sestave senata in poslanske zbornice. Napovedi anket, ki so pred volitvami napovedovale zmago desnice, so se uresničile. Bratje Italije so dobili največ glasov, zato vodja stranke Giorgia Meloni velja za najverjetnejšo novo mandatarko. 

Volilna udeležba je bila tokrat nižja kot na prejšnjih volitvah leta 2018, nekaj manj kot 64-odstotna udeležba: v severnih regijah je bila udeležba na volitvah višja (zlasti v Benečiji, Lombardiji in Emiliji Romanji), v južnih regijah pa je bila udeležba nižja (zlasti Kampanija, Kalabrija in Sardinija).

Desnosredinska koalicija je že od samega začetka nastala kot nesporna zmagovalka volitev. Njihova koalicija je dobila relativno večino glasov. V poslanski zbornici so dobili 43,83 odstotka glasov, leva koalicija se je ustavila pri 26 odstotkih, Gibanje petih zvezd pri 16,12 odstotka glasov in liberalni ansambel strank “Prenova” pri 7,78 odstotka glasov. V senatu je desna koalicija dobila 44 odstotkov glasov, leva koalicija pa le 25,99 odstotka glasov, Gibanje petih zvezd 15,54 odstotka glasov in liberalci 7,72 odstotka. Liga je druga stranka z največ glasovi v koaliciji. Na njihov rezultat (8,8 odstotka glasov) je po prepričanju stranke vplivalo sodelovanje v večstrankarski Draghijevi vladi, ki stranki ni omogočala, da bi v celoti izvajala svoje politične predloge.

Zaradi italijanskega mešanega volilnega sistema pa bi morali biti bolj pozorni na število poslanskih sedežev strank in koalicijskih sedežev kot na odstotek glasov. Dve tretjini poslancev sta bili izvoljeni proporcionalno na podlagi strankarskih list na subregionalni ravni in ena tretjina po večinskem sistemu.

Foto: epa

V ospredju bodo vrednote varnosti, družine
“Naša desnosredinska koalicija je z vnaprej določenimi kandidati Lige in ostalih treh strank dobila veliko večino volilnih enot. S končno dodelitvijo sedežev je Liga zdaj tretja največja politična skupina v italijanskem parlamentu, kot taka pa je postala temeljni akter v prihodnjih procesih odločanja,” poudarjajo v Ligi Mattea Salvinija ob analizi volilnega rezultata. Prepričani so da veliko število namenjenih glasov stranki kot tudi koaliciji kot celoti prispeva k oblikovanju stabilne, dolgotrajne vlade, ki jo navdihujejo konservativne vrednote, kot so varnost, tradicija in zaščita italijanskih podjetij, delavcev in družin.

Melonijeva je bila ob razglasitvi rezultatov in svojem prvem nagovoru jasna: “Če smo poklicani, da vodimo to državo, bomo to počeli za vse Italijane.” Napovedala je še, da bodo poudarjali to, kar ljudi združuje, in ne to, kar jih deli. V Ligi poudarjajo, da so pripravljeni odigrati ključno vlogo v prihodnji vladi in graditi prihodnost v smeri nacionalne rasti in stabilnosti, kar bo vzpodbudilo tudi preostale dele Evrope.

Sara Kovač