Šanghaj – to je prava represija

Datum:

Policija v provinci Hunan od prebivalcev zahteva oddajo potnih listov, dokler se pandemija ne konča. V resnici skušajo kitajske oblasti preprečiti pobeg ljudi v tujino. 

Medtem ko Robert Golob na soočenjih ponavlja floskule o vladni represiji v času epidemije, predstavljamo situacijo na Kitajskem, kjer velja strogi lockdown in ljudje zaprti v svojih domovih. Nenavadne zahteve oblasti prihajajo ravno v času, ko narašča število okužb z različico omikron, in ko traja brutalno zaprtje družbe. Posebej zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se zahteve po oddaji potnih listin ne dogajajo le v Hunanu, ampak po celotni državi, poroča Breitbart.

Vsakdo, ki ima potni list, ga mora izročiti oblastem. Če tega ne naredijo, potem lahko pričakujejo preiskavo. Na Kitajskem so med valom različice delta, avgusta 2021 svojim državljanom prenehali izdajati nove potne liste in februarja prekinila z obnavljanjem veljavnosti že obstoječih potnih listov, ko se je val različice omikron okrepil.

Denimo v Šanghaju je že tretji teden od pričetka brutalnega zaprtja družbe, ki mu ni videti konca. Ljudje posledično mrzlično iščejo načine, kako ubežati tej neznosni situaciji oziroma kako pobegniti v tujino. Za materialno preskrbljene prebivalce Šanghaja sta ciljni destinaciji zlasti Kanada in Turčija, čeprav slednji grozi močan dvig cen.

V Šanghaju ljudje iz obupa tulijo z oken zaprtih blokov
Povpraševanje naj bi v tem času narastlo kar za štirikrat. Spletno iskanje s področja informacij, ki se nanašajo na izseljevanje pa se je z marcem povečalo za skoraj tri tisoč odstotkov. Trend je mogoče zaznati tako v mestih, ki so jih prizadeli brutalni ukrepu, kot tudi v Pekingu, kjer jih je strah, da jih bodo brutalni ukrepi prav tako prizadeli.

Sredi aprila letos pa so svet pretresli šokantni prizori iz zaprtega Šanghaja, kjer ljudje iz obupa vpijejo s svojih oken in balkonov. Ljudem ni dovoljeno zapustiti domov niti zato, da bi nakupili živila.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Slovenski kmetje imajo dovolj birokracije, omejevanja in zanemarjanja

Medtem ko se v Državnem zboru RS odvija nujna...

Golobova vlada namenila še pol milijona za teroriste

Slovenija bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...