fbpx

Šanghajski lockdown se širi na predmestja

Foto: EPA

Kitajska protiepidemična strokovna skupina je sporočila, da je v ponedeljek v šanghajskem okrožju Tonglu s fizičnimi ovirami na vhodih in izhodih stanovanjskih kompleksov zaprla stanovanjska naselja pred zunanjim svetom. S tem je preprečila možnost pobega med lockdownom, ki ga je uvedla komunistična partija. V Šanghaju je sicer videti, da je lockdown deloval – medtem ko so imeli konec aprila po več kot dva tisoč novih primerov dnevno, jih je trenutno okoli dvesto. Več univerzitetnih profesorjev po vsej Kitajski je pozvalo Šanghaj, naj ustavi pretirane ukrepe. Trdijo namreč, da so nekatere politike, izvajane med zapiranjem mesta, v nasprotju s pravno državo, poročajo tuji mediji.

Več kot enomesečni lockdown zaradi koronavirusa v Šanghaju se je v ponedeljek razširil še na bližnje primestne skupnosti, je poročal Global Times in razkril, da so kitajski zdravstveni uradniki zaprli stanovanjske komplekse v okrožju Tonglu in mestu Jiangyin, potem ko so odkrili nove izbruhe bolezni lokalnega prebivalstva. V okrožju Tonglu na vzhodu Kitajske je vsem 450.000 prebivalcem naročilo obvezno testiranje na koronavirus, prebivalstvu pa so od 9. maja prepovedali prosto gibanje. Protiepidemična strokovna skupina okrožja Tonglu je izdala obvestilo, s katerim je vsem prebivalcem okrožja prepovedala, da gredo iz svojih vasi ali kompleksov, razen če je to nujno potrebno. Tisti, ki želijo vstopiti ali izstopiti, morajo predložiti negativne rezultate, pridobljene v  zadnjih 24 urah.

Okrožje Tonglu upravlja Hangzhou, ki je glavno mesto province Zhejiang. Uradniki komunistične partije so v ponedeljek ukazali lockdown Tongluja po vsej okrožju, potem ko so v zadnjih dneh v Hangzhouju odkrili peščico simptomatskih in asimptomatskih okužb s koronavirusom. Po poročanju Global Timesa je bilo ugotovljeno, da so bolniki s koronavirusom kljub omejitvi gibanja zapustili Tonglu in obiskali epicentre zunaj province. “Za zajezitev morebitnega prenosa virusa bo občina izvajala strog nadzor na zaprtih območjih. Prebivalcem teh območij bo prepovedano zbiranje ali izstop iz območja,” je zapisano v sporočilu za javnost okrožja Tonglu.

Tudi policisti imajo oblečeno zaščitno opremo. (Foto: EPA)

Zunaj province Zhejiang je sosednje mesto Jiangyin svojim skoraj 900.000 prebivalcem v ponedeljek ukazalo, naj upoštevajo omejitve gibanja, da bi zajezili izbruh koronavirusa. Izvedena je bila začasna mestna kontrola prometa in uveden pregled po vsem mestu. Jiangyin je mesto pod jurisdikcijo Wuxi, ki je večje mesto v provinci Jiangsu. Tako okrožje Jiangyin kot Tonglu ležita v bližini Šanghaja, ki je že od 5. aprila v lovkdownu.

Foto: EPA

Sara Kovač