fbpx

Ta država je največja dobaviteljica teroristov za džihadistično skupino v Iraku

Foto: iStock

Sunitska Islamska država se je hvalila, da je Saudova Arabija, ključna zaveznica ZDA na Bližnjem vzhodu, največja dobaviteljica teroristov za džihadistično skupino v Iraku, poroča Fox News in se sklicuje na iraške vojaške vere.

Saudova Arabija ima z vojno opuščenim Irakom mejo dolgo več kot 800 kilometrov dolgo. Kljub temu Fox poroča, da so saudski džihadisti prestopili v Irak preko meje, ki jo država deli s Turčijo in Sirijo.

Predstavljajo tretjino vseh teroristov ID v Iraku
Neimenovan iraški vojaški vir naj bi prav tako povedal, da džihadisti iz Saudove Arabije predstavljajo skoraj eno tretjino vseh teroristov Islamske države v Iraku in dodal, da Savdijci predstavljajo največji enotni kontingent borcev Islamske države, drugi največji naj bi bil kontingent Čečenov.

Foto: iStock

Fox News poudarja, da se je seznanil z vrsto fotografij in dokumentov, ki so povezani z Islamsko državo in razkrivajo identifikacijo ter kreditne kartice savdskih teroristov. Poročilo je na plano prišlo le mesec dni po tem, ko je članek Wall Street Journala razkril, da administracija Donalda Trumpa razmišlja o vzpostavitvi vojaškega zavezništva z velikimi zavezniki na Bližnjem vzhodu, vključno s Saudovo Arabijo, z namenom spopasti se s šiitskim Iranom.

Saudova Arabija – največjega izvoznica radikalnega islamskega mišljenja
Trumpova koalicija, usmerjena proti Iranu, bi skupaj združila Saudovo Arabijo, Združene Arabske Emirate, Izrael, Egipt in Jordanijo. Saudova Arabija, v kateri vlada šeriatsko pravo, štejejo kot državo, ki velja za leglo kriminala in kot največjega svetovnega izvoznika radikalnega islamskega mišljenja, in sicer sunitske ekstremistične ideologije vahabizma, po katerem se ravnajo Islamska država in ostale džihadistične skupine.

Foto: iStock

Vahabizem je bil po besedah anonimnega iraškega vira rojen v Saudovi Arabiji in dodal, da so Savdijci tisti, ki vodijo ekstremistične skupine, kot je Islamska država. “Saudova Arabija ni nič brez zaščite ZDA: predstavlja samo ugriz za Iran.”

Iran jim predstavlja tekmeca v regiji
Sunitska Saudova Arabija obravnava šiitski Iran kot svojega regionalnega tekmeca. Iran izvaja ogromen vpliv nad šiitskim vodstvom iraške vlade, kjer se milice borijo proti Islamski državi. Saudova Arabija je del koalicije, ki se bori proti Islamski državi v Iraku in Siriji. Sunitsko kraljestvo, ki je zatrlo džihadistično skupino znotraj njenih meja, je prav tako utrpelo napade, ki jih je izvedla Islamska država.

N. Ž.