fbpx

Savdijci novinarja Hašodžija med zasliševanjem na savdskem konzulatu v Turčiji mučili in ga nato obglavili

Umorjeni novinar Džamal Hašodži (vir: twitter)

Ankara, 17. oktobra – Savdskega novinarja in nekdanjega glavnega urednika medija Al-Arab News Channel Džamala Hašodžija so na savdskem konzulatu v Istanbulu mučili, nato pa obglavili, danes poroča turški časnik Yeni Safak. Sklicuje se na zvočne posnetke dogajanja na diplomatskem predstavništvu, kamor je novinar 2. oktobra prišel uredit dokumente za svojo poroko, nato pa izginil.

Kot piše provladni turški dnevnik, so domnevni morilci do savdskih oblasti kritičnega Hašodžija mučili tako, da so mu odrezali prste, nato pa ga obglavili. Časnik dodaja, da so prisluhnili več posnetkom dogajanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hašodži je izginil, potem ko je vstopil v konzulat. Po prepričanju turške policije ga je ubila posebna ekipa 15 Savdijcev; v Riadu te trditve zavračajo kot neutemeljene. Ameriški časnik Washington Post, za katerega je pisal tudi Hašodži, je že pred tem poročal, da obstajajo zvočni in slikovni posnetki, ki dokazujejo, da je bil novinar ubit znotraj konzulata in nato razkosan. Pri tem se je skliceval na ameriške in turške predstavnike. Današnja objava v časniku Yeni Safak pa je prva, v kateri turški mediji trdijo, da so te posnetke slišali.

Zaslišanje, mučenje in umor posnela pametna ura
Da je zaslišanje, mučenje in umor posnela Hašodžijeva pametna ura, je konec tedna poročal turški časnik Sabah, a so nekateri strokovnjaki ocenili, da je le malo verjetno, da bi lahko ura dogajanje posnela na način, kot je bilo opisano.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo na obisku v SA pri princu Mohamedu bin Salmanu (Vir: Twitter)

Časnik Yeni Safak danes poroča tudi, da je na posnetku med mučenjem Hašodžija slišati savdskega konzula v Istanbulu Mohameda al Otajbija, ki pravi: “Naredite to zunaj. Spravili me boste v težave.” Dnevnik dodaja, da je na nekem drugem posnetku slišati neznanca, ki pravi konzulu: “Če želiš živeti, ko prideš v Savdsko Arabijo, bodi tiho!” Konzul Otajbi je v torek zapustil Istanbul in odpotoval v Riad, še preden so turške oblasti v okviru preiskave novinarjevega izginotja preiskale njegovo rezidenco. Yeni Safak ne navaja, kako so posnetki nastali niti kako jih je pridobil.

Savdijci obljubili podrobno preiskavo
Ameriška televizija CNN in Wall Street Journal sta v ponedeljek poročala, da naj bi Hašodži umrl med zaslišanjem, ki se ni dobro izteklo. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes iz Riada pripotoval v Ankaro na pogovore s turškim vodstvom. Kot je povedal, je Savdska Arabija obljubila celovito preiskavo primera.

I. Š., STA