fbpx

Savdska Arabija peterico vpletenih v Khashoggijev umor obsodila na smrt

Jamal Khashoggi (foto: EPA)

Savdsko sodišče je peterico vpletenih v lanskoletni umor savdskega novinarja Jamala Khashoggija obsodilo na smrtno kazen. Trije drugi vpleteni so bili obsojeni na daljše zaporne kazni. 

V Savdski Arabiji je bilo pet ljudi obsojenih na smrtno kazen, domnevno gre za operativce, povezane s smrtjo Jamala Khashoggija, še trije pa so bili obsojeni na 24 let zaporne kazni. Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati.

Za vpletene smrtna kazen, za odgovorne nič

Spomnimo. Khashoggi je bil ubit lansko leto v prostorih savdskega veleposlaništva v Istanbulu. Savdski tožilec je v zvezi s primerom povedal, da je bil v preiskavo vpleten tudi kraljevi svetovalec Saud al-Qahtani, ki pa je bil po pisanju RT izpuščen brez kakršnihkoli obtožb. Ravno tako je bil izpuščen na prostost savdski konzul v Turčiji.

Septembra letos je savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman simbolično prevzel odgovornost za Khashoggijev umor, a je vztrajal, da sam ni dal ukaza za njegovo smrt.

Muslimanska bratovščina začela presedati tudi Savdijcem – Imajo dovolj že lastnih vahabitov

Zahodni mediji so skušali Khashoggija po njegovi smrti prikazati kot liberalnega progresivca. V resnici je šlo za operativca ameriške in savdske obveščevalne službe.

“Obveščevalec v novinarski preobleki”

Khashoggijev ded, ki je bil turškega porekla, je bil osebni zdravnik kralja Abdulaziza Al Sauda, ustanovitelja Savdske Arabije. To turško poreklo pa je v tej zgodbi še kako pomembno. Khashoggi je namreč veljal za podpornika Muslimanske bratovščine, ki je tesno povezana s turško vladajočo stranko AKP. V Savdski Arabiji na Muslimansko bratovščino ne gledajo z odobravanjem, saj imajo že svoje vahabite.

Khashoggijev stric Adnan Khashoggi je bil v 80. letih 20. stoletja poznan preprodajalec orožja, njegovo imetje je bilo takrat ocenjeno na štiri milijarde dolarjev. Kot vojni dopisnik pa je na vseh območjih, kjer je stric prodajal orožje, o dogajanju poročal ravno ubiti Jamal.

Kdo je bil v resnici brutalno umorjeni Džamal Hašodži? Objavljamo nova šokantna dejstva iz njegovega življenja, ki jih drugje ne boste prebrali …

Khashoggi je v 80. in 90. letih prijateljeval z Osamo bin Ladnom in proslavljal njegov uspeh proti Sovjetom v Afganistanu. Viri iz tistih časov pa nakazujejo, da je bil tudi direktna linija med savdsko kraljevo hišo in bin Ladnom, od katerega so se uradno distancirali. Ravno tako je Khashoggi delil Osamovo vizijo tako imenovane “ene islamske države”.

Ivan Šokić