fbpx

Savdska Arabija pozvala k smrtni kazni aktivistke za pravice žensk! Človekoljubne organizacije zaskrbljene …

Foto: Twitter

Pojavila se je šokantna novica, da je javno tožilstvo v Savdski Arabiji pozvalo k smrtni kazni za aktivistko za pravice žensk. Ta obsodba brez pravnega zagovornika predstavlja nevaren precedens, saj gre za prvi primer, ko je za žensko aktivistko zahtevana smrtna kazen. 

Israa Al- Ghomgham, dobro poznana aktivistka iz Qatifa na vzhodu Savdske Arabije, je bila nedavno privedena pred razvpito specializirano kazensko sodišče v  prestolnici Riad, potem ko je bila kar 32 mesecev v priporu, pri tem pa ni imela dostopa do pravnega zastopnika.

Novico o tem, da se je Israa pred sodnikom znašla brez odvetnika, je potrdila tudi človekoljubna organizacija ESHR. Novico o tem pa je prvotno razširil njen oče s pomočjo socialnih omrežij; zaprosil je tudi za pomoč pri zbiranju sredstev v višini približno 70.000 evrov, kar bi zadoščalo za poplačilo stroškov odvetnika, ki bi zastopal interese njegove hčerke. Odkar je obupani oče javnost prosil za pomoč, je prejel več ponudb odvetnikov za pro bono zagovor.

Foto: Twitter

Israa je sicer dobro poznana aktivistka za človekove pravice, ki se je v času arabske pomladi udeležila demonstracij. Čeprav se je zavedala tveganja in zatiranja miroljubnega protestnega gibanja s strani savdske oblasti, je javno pozivala k spoštovanju temeljnih državljanskih in političnih pravic, kot sta pravica do miroljubnega zbiranja in izražanja lastnega mnenja. Zaradi tega, ker se je javno zavzemala za pravice aktivistov za človekove pravice, je postala tarča savdskih oblasti, ki so jo sedaj obsodile na smrtno kazen.

Ženske aktivistke so postale tarča oblasti
Nedavno poročilo o sklicevanju na smrtno kazen za žensko aktivistko prihaja v kontekstu širšega napada države na ženske aktivistke pod pretvezo zaščite nacionalne varnosti, pri čemer se zavzemajo za označevanje zakonitega aktivizma kot kaznivega dejanja. Obstaja strah, da se bo oblast grobo spravila tudi nad preostale aktivistke za pravice žensk, med katerimi so najbolj znane: Samar Badawi, Nseema Al-Sadah, Loujain Hathloul in Aziza Yousef.

H. M.