Scholz spregovoril o predpogoju za sklenitev miru v Ukrajini

Foto: epa

Nemški kancler Olaf Scholz je prepričan, da se bo ruska agresija v Ukrajini zaključila, ko bo ruski predsednik ugotovil, da aneksija (priključitev) okupiranega ozemlja ni mogoča. Scholz je bil že pred tem popolnoma jasen, da se vojna lahko zaključi samo na en način – z umikom ruske vojske iz Ukrajine. Po kanclerjevih predvidevanjih konec vojne še ni tako blizu. 

“O tem koraku ruski predsednik še ne razmišlja. Krvni davek, ki ga Putin namenja svoji državi, svojim mladeničem, v prizadevanju za svoje imperialistične sanje, je resnično nezaslišan,” je za nemške medije komentiral Olaf Scholz.

Nemški kancler je tudi komentiral, da se vojna še ne bo tako hitro zaključila. “Pripravljeni moramo biti na dolgotrajno podporo,” je povedal ob obisku volivcev v Potsdamu. Scenarij zaključka vojne, v katerem Rusija umakne svojo vojsko iz Ukrajine, je pomemben, saj je le tako mogoče preprečiti, da bi se praksa nasilnih spreminjanj meja nadaljevala.

Nemški kancler je sicer že pred dnevi spregovoril za nemški Bild, kjer je opisal svoje občutke glede Ukrajinske vojne. “To je srce parajoče. Neverjetno število ljudi je umrlo. Otroci, ženske, možje. In česar ne smemo pozabiti: vojakov, na obeh straneh. Za vojno, ki jo je ruski predsednik začel, da bi zavzel večje kose Ukrajine,” je povedal.

Nemški kancler Olaf Scholz. (Foto: epa)

Nemški kancler se je pred tovrstnimi argumenti branil v Bildu: “Nemčija je ravnala odločno. Tri dni po koncu vojne smo prekinili desetletja dolg tabu in se odločili dostaviti orožje Ukrajini – na mojo pobudo. Od tedaj naprej smo se vselej dobro pripravili in jih koordinirali skupaj z našimi najpomembnejšimi zavezniki. Nemčija je ena najmočnejših podpornic Ukrajine. Dobavljamo samohodne havbice, večcevne raketomete, protiletalski tank Gepard, sistem IRIS-T, obrambne sisteme Patriot ter oklepne transporterje in glavne bojne tanke. Nekatere države kličejo glasneje, a odgovarjajo manj.”

Včerajšnji govor ukrajinskega predsednika se sicer ni neposredno nanašal na nemško dobavo orožja, temveč ameriško. Povedal je, da ne more začeti protiofenzive, ker dostava orožja, ki je bila obljubljeno Ukrajini, še vedno ni prišla. “Brez tankov, artilerije in ameriških večcevnih raketnih lansirnikov HIMARS ne moremo poslati naših pogumnih vojakov na prve črte,” je bil jasen.

Kancler zaupa v nemško vojsko
Nemška vojska je bila v zadnjih letih kronično zanemarjena. Vlaganja v vojsko so bila po drugi svetovni vojni zaradi očitnih zgodovinskih razlogov tabu. Med hladno vojno je bila Zahodna Nemčija relativno dobro oborožena, po padcu berlinskega zidu pa je prišlo, v skladu generalnim trendom v Evropi, do velike zmanjševanja izdatkov za varnost. Številni varnostni analitiki so bili zato ob izbruhu vojne v Ukrajini prepričani, da je Nemčija za čas zaostrenih razmer povsem nepripravljena. Kancler Scholz je nato napovedal obnovljena vlaganja v vojsko, ki pa so zaenkrat zastala zaradi številnih birokratskih ovir pri nabavi bojne opreme.

Ko so kanclerja Scholza v Bildu vprašali, ali bi se morali bati Putina, je kljub temu odgovoril: “Nikogar ne rabi biti strah. Varuje nas močna nemška vojska in močni zavezniki.”

Gal Kovač