fbpx

Še bolj je nalezljiv od delte: V Izraelu odkrili nov sev covida-19!

V Izraelu množično testirajo otroke stare med 3. in 12. letom starosti. (Foto: epa)

Izraelsko ministrstvo za zdravje je v četrtek, 19. avgusta 2021, potrdilo obstoj 10 primerov novega tako imenovanega AY3 seva koronavirusa, ki naj bi se razvil iz delte. Po trenutnih informacijah naj bi bil nov sev še bolj kužen od zloglasne delte. V državi pa so že začeli z množičnim testiranjem mladoletnikov med 3. in 12. letom starosti. V Izraelu se lahko cepijo starejši od 12 let.

Od okuženih se jih je osem vrnilo iz tujine, dva pa sta bila okužena v Izraelu,” so glede načina okužbe povedali na izraelskem ministrstvu za zdravje. Novi sev, tako imenovani AY3, naj bi tako kot še nekaj drugih mutiral iz delte. Strokovnjaki verjamejo, da so nekatere od mutacij, vključno z AY3, lahko še bolj kužne kot delta sev sars-cov-2.

Predstavnik ministrstva za zdravje je v izraelskem parlamentu opozoril, da pojav AY3 “povzroča skrbi in bi lahko vodil v novo zaprtje države”. Po trditvah predstavnika ministrstva za zdravje je AY3 sev, za katerega je značilna visoka stopnja kužnosti in bi lahko razvil odpornost na cepiva, ki so trenutno v rabi.

Mutacija, ki se še hitreje širi
“AY3 je podvrsta delta različice, ki spada v kategorijo, ki ji pravimo delta-plus različica,” je pojasnil vodja laboratorija za imunoterapijo z Bar-Ilan University prof. Cyrille Cohen. “Vse te različice imajo mutacijo, imenovano 417, za kar sumimo, da pomaga izogibanju protitelescem,” je po poročanju The Jerusalem Post opozoril Cohen.

Čeprav nova različica AY3 še ni prevladujoča v Izraelu, pa so tamkajšnji znanstveniki vseeno v skrbeh. Delta različica se je v Izraelu pojavila že aprila 2021, a je vse do junija ostala v mirovanju, nato pa eksplodirala. Število novih okužb v Izraelu je trenutno v porastu. Na dan naj bi odkrili med sedem in osem tisoč novih prenašalcev bolezni, kar zdravstvu onemogoča, da bi sekvencirali vse primerke in namesto tega sekvencirajo zgolj za statistični vzorec. “Ko je bilo primerov manj, smo lahko sekvencirali skoraj vse,” je ob tem pripomnil Cohen, ki obžaluje, da ne morejo bolj natančno spremljati razvoja mutacij pri koronavirusu.

Množično testiranje otrok
V Izraelu so sicer dosegli 60-odstotno precepljenost. Polno cepljenih je 5.445.558 ljudi, vsaj eno dozo cepiva pa je prejelo 65,2 odstotka prebivalcev Izraela. Po poročanju Global Times so v državi v nedeljo, 22. avgusta 2021, začeli z množičnim testiranjem otrok med 3. in 12. letom starosti. Ravno tako v državi cepijo mladoletnike nad 12. letom starosti. Trenutno množično testiranje mladoletnikov zajema skupino 1,5 milijona otrok.

Ivan Šokić