fbpx

V strelskem obračunu na letališču v Kabulu več ranjenih, en mrtev

Ameriški marinci pomagajo z evakuacijo na mednarodnem letališču v Kabulu (foto: U.S. Central Command Public Affairs)

V strelskem obračunu, ki je izbruhnil med “neznanimi napadalci” in pripadniki afganistanskih varnostnih sil, je umrl vsaj en človek. V spopad so se vmešali tudi pripadniki ameriških in nemških oboroženih sil.

Predstavniki nemških oboroženih sil so v tvitu v ponedeljek, 23. avgusta 2021, objavili, da so bili v oboroženem spopadu na kabulskem letališču ranjeni trije pripadniki afganistanskih varnostnih sil, eden pa je umrl.

Po poročanju Bundeswehra je ob 4.13 po srednjeevropskem času prišlo do spopada med pripadniki afganistanskih varnostnih sil in “neznanimi napadalci” pri severnem vhodu na kabulsko letališče. V nadaljevanju so se v spopad vključili tudi pripadniki ameriških in nemških oboroženih sil. Nemci so pri tem poudarili, da v spopadu ni bil ranjen noben nemški vojak.

RT poudarja, da sta kaos in nered prisotna od samega začetka evakuacije zaveznikov iz Afganistana, potem ko so talibani s 15. avgustom 2021 nasilno prevzeli oblast iz rok demokratično postavljene afganistanske vlade. Zdaj že nekdanji predsednik Ašraf Gani je po hitrem postopku pobegnil v izgnanstvo.

Foto: epa

Vse od takrat je kabulsko letališče postalo prizorišče grozovitih prizorov. Ljudje so umirali v stampedih in streljanju. Nekateri so se celo privezali na letalo in zgrmeli v smrt ob vzletu letala. V Nemčiji so ob pristanku enega od ameriških vojaških transportnih letal našli celo ude, privezane za letalo. Telo je padlo že prej.

Ivan Šokić