fbpx

Še en udarec Islamski državi: Sirska vojska zavzela preostanek Palmire

Palmira (Foto: epa).

Sirska vojska je ob podpori ruskih letal danes dokončno zavzela sirsko antično mesto Palmira, ki ga je skoraj leto dni nadzirala džihadistična skupina Islamska država (IS). V petek so že zavzeli starodavno citadelo, po silovitih nočnih spopadih, ko so zavzeli tudi stanovanjske četrti, pa so se danes veselili dokončne zmage nad Islamsko državo.

To je pomembna strateška in simbolna zmaga za režim v Damasku, saj omogoča nadzor puščave, ki jo obdaja in se razteza vse do meje z Irakom, poroča STA.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi se pripadniki Islamske države umaknili v mesta Suknah, Raka in Deir Ezor na vzhodu Sirije. V Palmiri pa sedaj poteka aktivno iskanje in deaktivacija več deset min, ki so jih skrajneži podtaknili po mestu.

Palmira je znana predvsem po starih ruševinah iz časa rimskega imperija, ki jih je Islamska država večkrat napadla in tako uničila velik del kulturne dediščine. Islamska država je mesto zasedla maja lansko leto, ponovna zasedba s strani Sirije pa je največji udarec Islamski državi v zadnjem času. V Palmiri, ki ji pravijo “puščavski biser”, so džihadisti povzročili ogromno škodo, saj so razstrelili vrsto starodavnih zgradb, ki so bile na Unescovem seznamu svetovne dediščine, ter na črnem trgu prodali številne več tisoč let stare dragocenosti.

A. D., STA