Še ena afera podjetja Huawei: Poljaki aretirali Kitajca in Poljaka, ki naj bi vohunila za Kitajsko

Foto: epa

Na Poljskem so aretirali kitajskega poslovneža in poljskega državljana, ki sta osumljena, da sta vohunila za Kitajsko. Kitajski poslovnež naj bi bil po poročanju poljskih medijev uslužbenec kitajskega telekomunikacijskega podjetja Huawei.

Poljak in kitajski državljan sta bila aretirana zaradi suma vohunjenja. Kitajec je poslovnež, ki dela za pomembno telekomunikacijsko podjetje,” je sporočil namestnik vodje koordinatorja poljskih obveščevalnih služb Maciej Wasik.

Po navedbah tiskovnega predstavnika obveščevalnih služb Stanislawa Zaryna sta bila moška aretirana v torek, osumljena pa sta, da sta “delala za kitajske službe in v škodo Poljski“.

Podjetje Huawei vohuni za kitajsko vlado
Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi bil kitajski poslovnež eden od direktorjev poljske podružnice Huaweia. Poljski državljan naj bi bil nekdanji agent poljske kontraobveščevalne službe, ki zdaj dela kot svetovalec za kibernetsko varnost pri poljski podružnici francoskega mobilnega operaterja Orange, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nad Huawei se v zadnjem času zgrinjajo črni oblaki. V Kanadi so pred nekaj tedni aretirali finančno direktorico družbe Meng Wanzhou, ki ji v ZDA očitajo kršenje sankcij proti Iranu. Kitajski telekomunikacijski velikan se je znašel pod drobnogledom tudi zaradi domnevnih povezav s kitajskimi obveščevalnimi službami, poroča STA. Več držav, med njimi ZDA, Avstralija in Japonska, so Huaweiu prepovedale izgradnjo mobilnega omrežja naslednje generacije 5G.

C. Š.