Še ena afera podjetja Huawei: Poljaki aretirali Kitajca in Poljaka, ki naj bi vohunila za Kitajsko

Foto: epa

Na Poljskem so aretirali kitajskega poslovneža in poljskega državljana, ki sta osumljena, da sta vohunila za Kitajsko. Kitajski poslovnež naj bi bil po poročanju poljskih medijev uslužbenec kitajskega telekomunikacijskega podjetja Huawei.

Poljak in kitajski državljan sta bila aretirana zaradi suma vohunjenja. Kitajec je poslovnež, ki dela za pomembno telekomunikacijsko podjetje,” je sporočil namestnik vodje koordinatorja poljskih obveščevalnih služb Maciej Wasik.

Po navedbah tiskovnega predstavnika obveščevalnih služb Stanislawa Zaryna sta bila moška aretirana v torek, osumljena pa sta, da sta “delala za kitajske službe in v škodo Poljski“.

Podjetje Huawei vohuni za kitajsko vlado
Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi bil kitajski poslovnež eden od direktorjev poljske podružnice Huaweia. Poljski državljan naj bi bil nekdanji agent poljske kontraobveščevalne službe, ki zdaj dela kot svetovalec za kibernetsko varnost pri poljski podružnici francoskega mobilnega operaterja Orange, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nad Huawei se v zadnjem času zgrinjajo črni oblaki. V Kanadi so pred nekaj tedni aretirali finančno direktorico družbe Meng Wanzhou, ki ji v ZDA očitajo kršenje sankcij proti Iranu. Kitajski telekomunikacijski velikan se je znašel pod drobnogledom tudi zaradi domnevnih povezav s kitajskimi obveščevalnimi službami, poroča STA. Več držav, med njimi ZDA, Avstralija in Japonska, so Huaweiu prepovedale izgradnjo mobilnega omrežja naslednje generacije 5G.

C. Š.

 • pajac debeli

  Zaradi tega je pa v večini zahodnih vojsk in vladnih služb prepovedano uporabljati telefone te znamke. Na tak način Kitajci skopirajo in pokradejo vso Zahodnjo tehnologijo.

  • Djuro Sumar

   Naj mi nekdo pove, katera država na planetu nima svoje vohunske organizacije. Ene ujamejo, drugih pač ne.

   • slosin

    vse jih imajo, torej je vse OK….vsi kradejo, torej vse OK…..

    • Djuro Sumar

     V kapitalizmu je zelo malo stvari O.K.

     • pajac debeli

      Glavno, da je u Manđurovi Venezueli vse ok, ko ljudje jedo pse in mačke, ker nimajo drugega, ker so levi vse pokradli. Al pa v S. Koreji, kjer jim je ˇvelikiˇ vodja ukazal da naj če so lačni jedo travo. Tehnologijo pa kradejo pa samo nerazvite države-komunistična kitajska, razvitimi Europa in ZDA.

   • Franc Šink

    Tudi Slovenija naj bi jo imela, a kaj ko njena ni sposobna.

    • Djuro Sumar

     Za slovensko ne vem, jugoslovanska je bila ena najsposobnejših na planetu.

 • joza joza13

  Ampak… drugače pa Huawei aparati zelo solidno funkcionirajo… tudi to verjetno nekomu ni najbolj po godu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!