Še ena skrivnostna smrt? V reki našli ruskega generala, ki je v Ukrajini razočaral Putina

Generalpolkovnik Aleksander Pavlovič Lapin (Foto: Wikipedia)

Generalpolkovnika Aleksandra Pavloviča Lapina so odstavili s položaja poveljnika ruskih sil v vzhodni Ukrajini po ponižujočem umiku. Sedaj pa je zaokrožila novica o tem, da je bilo najdeno njegovo truplo. 

Dva Putinova ključna zaveznika sta ga osebno izpostavila kot krivca – obtožila sta ga, da je “predal” strateško mesto Lyman. Nekaj ur po njegovi odpustitvi je ukrajinska novičarska stran Channel 24 poročala, da so Lapinovo truplo našli v reki Moskvi, ki teče skozi zahodno Rusijo. Nato pa je bila novica umaknjena in označena kot “lažna”.

V soboto so ruski lokalni mediji objavili informacijo ministrstva za obrambo, da je Lapin vzel tritedenski dopust. “V začetku naslednjega tedna bo odletel v bolnišnico, se pozdravil, nato počival še en teden in se vrnil na dolžnost.”

Lapinova odstavitev je prišla po tem, ko ga je čečenski vojskovodja Ramzan Kadirov v zadnjem mesecu dvakrat ostro kritiziral zaradi neuspehov v Ukrajini. V začetku oktobra je okrcal “nesposobnega” generala, potem ko so se ruske enote umaknile iz vzhodnega mesta Lyman v regiji Donetsk. Konec meseca je Kadirov obtožil Lapina, da je ukrajinskim silam omogočil preboj dela fronte, kar je opisal kot “predajo”. Lapina je okrcal tudi Jevgenij Prigožin, milijarder, šef plačancev skupine Wagner, ki je znan kot “Putinov kuhar”.

Potem ko so ruske vojake obkolile ukrajinske sile, je Rusija umaknila svoje vojake iz Lymana, kar je Moskvo spravilo v veliko zadrego. Ta je namreč kot svoje razglasila štiri ukrajinske regije vključno z Doneckom, kjer leži Lyman. Zaradi vsega naštetega se je general, ki mu je Putin poleti podelil naziv ruskega heroja, znašel v njegovi nemilosti.

Sara Kovač