fbpx

Še je nekaj pameti na svetu: Transseksualcu, ki je nastopal v ženski kategoriji na tekmovanju v dvigovanju uteži, odvzeli vse rekorde

Foto: The Liberty Bugle

Ameriškemu transspolnemu tekmovalcu v dviganju uteži, Mary Gregory, ki je nastopil v ženski kategoriji, so odvzeli vse rekorde z nedavnega državnega prvenstva. Kontrola dopinga je namreč pokazala, da gre v njenem primeru dejansko za moškega, ki je z medicinsko pomočjo postal ženska. Ameriška federacija za powerlifting se brani, da njihova pravila in osnova za ločevanje spolov temeljijo na fiziološki klasifikaciji in ne na identifikaciji posameznih tekmovalcev.

Ameriškemu transspolnemu tekmovalcu v dviganju uteži, Mary Gregory, so bile odvzete vse zmage, ki jih je dosegla aprila na državnem prvenstvu. Kontrola dopinga je namreč pokazala, da gre v njenem primeru dejansko za moškega, ki je z medicinsko pomočjo postal ženska, poroča spletni portal RT.

Gregoryjeva je na omenjenem tekmovanju dosegla kar štiri ženske svetovne rekorde v powerliftingu. Zmagala je v vseh treh glavnih disciplinah, pri počepih, potisku prsi in mrtvem dvigu, temu pa dodala še skupno zmago v kategoriji, v katero spada glede na svojo težo.

https://www.instagram.com/p/BwxgbyQgtI_/?utm_source=ig_web_copy_link

Po dogodku se je Gregoryjeva ameriški federaciji za powerlifting zahvalila za to, da je lahko na omenjenem tekmovanju sodelovala kot ženska. Kmalu pa se je izkazalo, da omenjena federacija ne deli navdušenja nad njenim rekordnim uspehom, saj je obvezna kontrola dopinga pokazala, da bi morala Gregoryjeva nastopiti v moški kategoriji. Odločitev, da Gregoryjevi odvzamejo rekorde, so obrazložili takole: “Tekmovalka je porušila vse dosedanje ženske svetovne rekorde v svoji kategoriji teže in starosti. Tako kot ob koncu vsakega podobnega dogodka pa je sledila kontrola dopinga. Ta je pokazala, da gre pri omenjeni tekmovalki dejansko za moškega, ki je ravno v procesu, da postane ženskaNaša pravila in osnova za ločevanje spolov temeljijo na fiziološki klasifikaciji in ne na identifikaciji. Na podlagi vseh informacij, predloženih upravnemu odboru v omenjenem primeru, ugotavljamo, da bi morala biti tekmovalka glede na fiziološko klasifikacijo razvrščena v moško kategorijo.”

M. D.