fbpx

Se nam obeta novo zavezništvo evropskih konservativcev?

Voditeljica francoskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen in poljski premier Mateusz Morawiecki. (Foto: Twitter)

Voditelji strank evropske desnice so se danes sestali v Varšavi. Namen srečanja je zbližati stališča o določeni problematiki, ki pesti EU in zaradi katere bruseljski birokrati aktivno spodkopavajo suverenost držav članic.

“Želimo spremeniti politiko v Bruslju,” je pred sobotnim srečanjem voditeljev desnice v Evropi na Facebooku zapisal madžarski premier Viktor Orban. Voditelji strank, ki pripadajo evropski desnici, naj bi danes oblikovali novo zavezništvo nacionalistov, ki bi lahko postalo druga največja parlamentarna skupina v Evropskem parlamentu.

“Že več mesecev delamo na oblikovanju močne družine strank in upamo, da bomo danes ali jutri lahko naredili korak naprej v tej smeri,” je bil optimističen Orban.

Je napočil pravi čas?
Med udeleženci današnjega srečanja je bilo videti madžarskega premierja Orbana, voditeljico francoskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen in poljskega premierja Mateusza Morawieckega. Srečanje je po poročanju Euro News odprl vodja največje poljske parlamentarne stranke Pravo in pravičnost Jaroslaw Kaczynski. Na srečanju je bil odsoten vodja italijanske Lige Matteo Salvini, ki meni, da je za oblikovanje nove skupine potreben “pravi čas”.

Salvini je sicer bil eden od 16 podpisnikov skupne deklaracije o načrtih za oblikovanje velikega zavezništva v Evropskem parlamentu med evropskimi konservativci in reformisti. Tudi Le Penova ni tako optimistična kot Orban, meni, da bi se dokončno oblikovanje zavezništva lahko zgodilo v prihajajočih mesecih.

Pomembno je preseči razlike
Gre pa v vsakem primeru za velik korak naprej. To potrjuje tudi otoplitev odnosov med Le Penovo in Poljaki. Kaczynski je namreč še leta 2017 vztrajal, da ima njegova stranka z Le Penovo skupnega toliko kot z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Še dve leti kasneje je Kaczynski trdil, da ima stranka Le Penove “očitne povezave z Moskvo”, kar je za Poljake velika ovira pri krepitvi sodelovanja. Potrebni sta bili še dve leti, da bi se premier Morawiecki oktobra 2021 srečal z Le Penovo v Bruslju in jo 3. decembra 2021 gostil v Varšavi. Očitno se svet le ne vrti samo okoli Putina.

Le Penova se je Morawieckemu za topel sprejem zahvalila. Na Twitterju je zapisala, da imata s poljskim premierjem oba željo po “Evropi narodov, ki bi ljudem Evrope vrnila njihovo svobodo in suverenost.” Srečanja so se udeležili tudi predstavniki španskega Voxa in italijanske stranke Bratje Italije. Vsi skupaj pa naj bi si prizadevali za preseganje razlik glede pogledov na Rusijo, splava in odnos do homoseksualcev. Vsem je skupna ideja o vrnitvi h koreninam EU in želja po večji suverenosti držav članic EU.

Ivan Šokić