Se pripravlja nova fronta ob separatističnem Pridnestrju?

Vojska uradno nepriznane Pridnestrske republike. (Foto: epa)

Moldavski premier Dorin Recean je v torek izpostavil prepričanje, da Rusija načrtuje zavzetje letališča v Kišinjevu, da bi si na ta način pripeljala dodatne vojaške okrepitve. Da je tak načrt v pripravi, meni tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruski avtokrat Vladimir Putin pa je danes preklical akt iz leta 2012, ki Moldaviji omogoča suverenost.

Moldavska predsednica Maia Sandu je prejšnji teden obtožila Moskvo, da ta načrtuje strmoglavljenje vodstva države, želi preprečiti njen vstop v EU in jo uporabiti v vojni proti Ukrajini. Do njenih pripomb je prišlo po tem, ko je moldavska obveščevalna služba prejšnji teden poročala, da je odkrila “subverzivne dejavnosti”. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem javil, da je Kijevu uspelo pri ruski obveščevalni službi prestreči “načrt za uničenje Moldavije”.

Spomnimo. Na ulicah Kišinjeva in drugih mest so se napetosti povečale ob nizu nenavadnih incidentov. Moldavski zračni prostor je bil namreč začasno zaprt, potem ko so oblasti v bližini severnega mesta Soroca opazile neznani leteči predmet, ostanki raket iz ruskih zračnih napadov na sosednjo Ukrajino pa so padli znotraj meja Moldavije. Valeriu Pașa iz možganskega trusta Watch Dog je dejal, da je malo verjetno, da bi Rusija strmoglavila vlado, lahko pa še vedno zaseje dodatno nestabilnost. “Tveganje poskusov destabilizacije je srednje veliko. Lahko povzročijo škodo, ne pa popolnega državnega prevrata,” je prepričan. “Oblasti bodo morale biti bolj transparentne, da bodo ljudi seznanile z varnostnimi tveganji,” je povedal za Guardian.

Moldavske oblasti se zavedajo načrtov Rusije za destabilizacijo razmer v državi. Novopečeni moldavski premier Dorin Recean je dejal, da obstaja več takih scenarijev, poroča TV8. “Bilo je in je več scenarijev destabilizacije. Vključujejo več elementov, zlasti tiste, ki jih je omenil predsednik Zelenski. Toda naše institucije so pripravljene na takšne izzive: jeseni smo šli skozi precej nestabilno obdobje, imamo dobre izkušnje in smo pripravljeni na različne scenarije, usmerjene v varnost Republike Moldavije,” pravi Recean.

Moldavski premier Dorian Reacan (Foto: epa)

Ukrajina namešča vojake blizu meje z Moldavijo
Premier še naprej vztraja, da so razmere zdaj pod nadzorom moldavskih oblasti. Pravi, da bodo prihodnji načrti vlade usmerjeni v zagotavljanje miru in stabilnosti v državi. Predvsem želi Kišinjev na ta način rešiti problem Pridnestrja oziroma Transnistrije, separatistične proruske regije v Moldaviji. Ukrajinski predsednik Zelenski je izpostavil, da je Ukrajina pripravljena pomagati Moldaviji, saj Kremelj želi odpreti drugo fronto v Pridnestrju: za to pa namerava Rusija zavzeti letališče v Kišinjevu, da bi lahko premestila vojake za izvedbo državnega udara.

Separatistična Pridnestrska republika leži med Ukrajino in Moldavijo.

Doslej so ukrajinske obrambne sile in zahodni zavezniki ocenjevali, da bo ruska ponovna ofenziva skoncentrirana na vzhodu države. Analitiki pa sedaj pravijo, da je povsem možno, da Moskva uporablja Moldavijo – in separatistične skupine v njeni proruski odcepljeni državi Pridnestrju – za sejanje razdora in razorožitev Ukrajine z nove fronte pred prvo obletnico vojne. Ukrajina je v znak odgovora že pričela nameščati vojake blizu meje z Moldavijo, pa poroča medij Visegrad 24. Prav tako se oborožuje Moldavija. Posnetki namreč razkrivajo transport nemških oklepnih vozil.

Sara Kovač