Dokončanje tretje razvojne osi zamaknjeno

Datum:

Dela in druge aktivnosti na severnem delu tretje razvojne osi na odsekih Šentrupert–Velenje in Velenje–Slovenj Gradec so v polnem teku, a se časovnica zamika. Na velenjski občini so tretjo razvojno os, ki poteka na njihovem območju, označili kot najpomembnejši razvojni projekt. Poudarili so nujnost razvoja infrastrukture, ki mora pospešiti proces prestrukturiranja energetike, gospodarstva, človeških virov in sanacij degradiranih površin.

Čeprav so dela in druge aktivnosti na severnem delu tretje razvojne osi na odsekih Šentrupert–Velenje in Velenje–Slovenj Gradec v polnem teku, se časovnica zamika. Velenjski župan Peter Dermol zagotavlja, da bo občina v prihodnjih tednih osredotočena na nadaljevanje gradnje sklopov E in B, medtem ko je predsednik uprave DARS Valentin Hajdinjak prav tako obljubil, da si bodo prizadevali sklope dokončati do konca predvidene časovnice, če bodo pridobljena vsa potrebna soglasja in ne bo prihajalo do reševanj sodnih zadev s strani nasprotnikov gradnje.

Tisto, kar smo se naučili v procesu izgradnje priključka v Gaberkah, bomo na nek način skušali izkoristiti tudi v prihodnjih gradnjah posameznih sklopov,” je dejal velenjski župan Peter Dermol in napovedal, da bo Velenje že v naslednjem mesecu osredotočeno na to, da se bo začela nova gradnja sklopov E in B, pri čemer zagotavlja, da bodo znali poiskati najbolj optimalno rešitev, da bo okolje na eni strani čim manj obremenjeno z gradnjo in da bo njen proces čim prej dokončan.

Predsednik uprave Darsa Hajdinjak je medtem povedal, da je na določenem delu severne osi že končan sklop Gaberke in da imajo pridobljeno uporabno dovoljenje za nadaljevanje del do konca letošnjega leta. Trenutno so v postopku sklenitve pogodbe z izbranim izvajalcem za sklope Konovo in Škalsko jezero, “kar pomeni, da bodo oddana dela na polovici od vseh osmih sklopov na severnem delu tretje razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem. Zagotovil je, da je pridobljeno delovno gradbeno dovoljenje za sklop Podgorje, vložene pa so tudi že vloge za gradbeno dovoljenje za sklop Velunja, Škale, Šentrupert–Velenje in drugi del gradbenega dovoljenja za Podgorje”. Hajdinjak poudari, da se bodo na DARS trudili, da se gradnja zaključi v predvidenih rokih ob predpostavki, da ne bo prihajalo do nerazumnih podaljševanj rokov soglasij vse do gradbenega dovoljenja in tudi ne tožb na gradbena dovoljenja pred njihovo pravnomočnostjo s strani nasprotnikov gradenj.

Foto: DARS

Celotni odsek severnega dela tretje razvojne osi od priključka Velenje jug do priključka Slovenj Gradec jug je razdeljen na skupno osem sklopov, od tega so na enem sklopu, to je sklop Gaberke (sklop D), dela že končana. V teku so dela na območju slovenjgraške občine, to je na sklopu F (Jenina). Kot kaže, bodo sledila dela ob Škalskem jezeru in na območju Konova. Po podatkih Darsa je za sklopa C (Škale) in E (Velunja) prva faza postopka, to je priznanje sposobnosti ponudnikom za pridobitev izvajalcev, končana.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...