Se Putinu sedaj odrekajo njegovi najbližji? Iz Rusije pobegnila še njegova krščenka!

Ksenija Sobčak z materjo v družbi ruskega predsednika Vladimirja Putina (Foto: Kremlin)

Na plano so prišli novi posnetki, ki prikazujejo trenutek, kako krščenka Vladimirja Putina peš beži na Zahod, da bi se izognila aretaciji. Vse to se je zgodilo le nekaj ur po tem, ko je policija vdrla v njen dvorec. Kot kaže, so Putina začeli zapuščati celo njegovi najbližji. 

40-letna TV zvezdnica Ksenija Sobčak, ki ruskega predsednika Vladimirja Putina pozna od svoje rane mladosti, je bila po poročanjih medijev opažena med prečkanjem beloruske meje z Litvo, članico Nata, na mejni točki Vidzy 106 milj severno od Minska.

Zdi se, da varnostna nadzorna kamera prikazuje Sobčakovo v spremstvu neznanega moškega, ki zakriva obraz s pomočjo kape, ki jo nosi, ko prečka mejo, navaja tiskovna agencija RIA Novosti. Čeprav je bila Sobčakova večkrat kritična do Putina, so jo številni ruski opozicijski predstavniki obtoževali, da naj bi služila agendi Kremlja.

Videoposnetek je očitno pricurljal s kamer na beloruski meji, Litva pa je danes potrdila, da je Sobčakova v baltsko državo vstopila z izraelskim potnim listom. 40-letnica, ki Putina pozna že od otroštva, je iz Rusije pobegnila v Belorusijo, preden je vstopila v Litvo. Vse to le nekaj ur po tem, ko so ruski preiskovalci preiskali njeno luksuzno hišo v prestižnem moskovskem predmestju.

Foto: posnetek zaslona

Policija je sporočila, da je bila preiskava njenega doma del preiskave domnevnih kršitev njenega komercialnega direktorja Kirila Sukhanova, ki je bil aretiran zaradi obtožb izsiljevanja. Sobčakova je v torek jasno zavrnila obtožbe proti njemu kot nesmiselne, njegovo aretacijo pa opisala kot del prizadevanj oblasti za zadušitev neodvisnih medijev.

Posnetek varnostnih nadzornih kamer na beloruski meji menda prikazujejo moškega, ki nosi torbo Sobčakove in v nekem trenutku se zdi, da se ta ozre nazaj, da bi videl, ali jima sledijo. Prav tako je videti, da jo je moški opozoril, naj spusti glavo, da njenega obraza ne bi zaznale kamere. Posnetek očitno prikazuje Sobčakovo, kako gre v sredo ob 13.32 po lokalnem času skozi belorusko potno kontrolo in uradniku mejne kontrole pove, da se odpravlja v Litvo. Sobčakovo je nato mogoče videti v spremstvu dveh uniformiranih moških, medtem ko ta nosi svojo torbo do dejanske meje.

Mejo prestopila z izraelskim potnim listom
Omenjeni video je pricurljal na kanal Telegram, imenovan Tri sestre, z manj kot 2000 naročniki, ki je povezan z varnostnim aparatom beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Direktor litovskega oddelka za državno varnost (VSD) Darius Jauniškis je potrdil, da je Sobčakova vstopila v Litvo. Za radijsko postajo Zhinyu je Radijas povedal, da ima Putinova krščenka izraelsko državljanstvo in da lahko vstopi brez vizuma ter ostane 90 dni brez njega. “Zaenkrat nimamo obveščevalnih informacij, da bi lahko predstavljala grožnjo litovski državi,” je dejal in dodal, da če bi obstajala takšna informacija, bi bili seveda sprejeti določeni ukrepi.

Na začetku vojne je Sobčakova potovala v Izrael in se vrnila v Rusijo, a je takrat zanikala poročila, da so ji izdali tudi izraelski potni list. Litva običajno ruskim državljanom blokira vstop zaradi Putinove agresije v Ukrajini.

Foto: Twitter

Na posnetku, ki razkriva, da je Sobčakova prečkala belorusko mejo z Litvo, ni videti, da bi beloruske oblasti poskušale vidno preprečiti njen odhod. Vse to kljub temu, da je Sobčakova po navedbah ruskih virov iskana kot osumljenka v povezavi s preiskavo kaznivega dejanja v Moskvi, povezanega z njenim poslovnim partnerjem. Sama sicer v zvezi s preiskavo trdi, da je ta politično motivirana, a bi lahko zaradi nje v zaporu pristala do 15 let.

Ruski politolog Sergej Markov je zatrdil, da je “visoki uradnik” Sobčakovi namignil, da ji grozi aretacija. Zaradi tega je ta tudi pobegnila iz Rusije, je dejal. Ruski državni mediji so objavili, da je iz Belorusije odšla v Litvo, in to le 36 minut po tem, ko ji je beloruska mejna straža očitno dovolila izstop iz države. To bi lahko tudi nakazovalo, da ji je Putin tiho dovolil, da pobegne na Zahod, namesto da bi jo zaprl v pripor kot svoje druge politične sovražnike.

Foto: Twitter

Z nakupom dveh vozovnic zmedla preiskovalce?
Sobčakova naj bi kupila vozovnice za Turčijo in Dubaj, da bi s tem zmedla ruske državne preiskovalce, ki so želeli njeno aretacijo. Nato je z avtom odpotovala v Belorusijo in se napotila proti Zahodu, da bi se izognila aretaciji z uporabo svojega izraelskega potnega lista.

40-letnica je bila nekdaj priljubljena televizijska voditeljica resničnostnih oddaj in je nekoč pozirala za Playboy. Vodila je rusko različico Big Brotherja in se kot liberalna kandidatka proti Putinu borila na predsedniških volitvah leta 2018 – prirejenih v Putinovo korist –, ko je bila četrta. Sobčakova dandanes predstavlja enega najbolj znanih ruskih obrazov, ki vodijo neodvisne medije.

Z njenim očetom si je bil Putin blizu
Putin jo pozna že od njenega otroštva in je bil tudi na njenem krstu v pravoslavni cerkvi, zaradi česar so se v javnosti pojavile govorice, da je v resnici njen boter. Anatolij Sobčak je bil Putinov profesor prava in mentor, ki je vohuna KGB zaposlil kot svojega svetovalca za mednarodne zadeve in ga uvedel v politiko, ko je bil župan Sankt Peterburga. Kasneje je Putin Ksenijinega očeta celo pretihotapil iz Rusije na zdravljenje na Zahod v času, ko so njegovega pokrovitelja sovražniki obtožili korupcije. Putin je bil nato leta 2000 fotografiran na pogrebu nekdanjega župana poleg Ksenije in njene matere Ljudmile Narusove, zdaj ruske senatorke, ki nasprotuje vojni v Ukrajini. Narusova je namreč v ruskem parlamentu glasovala proti zakonodaji, povezani z vojno, in rusko državno televizijo obtožila širjenja “nesramnih laži”.

Vladimir Putin se je udeležil pogreba očeta Ksenije, ki je bil njegov učitelj in mentor. (Foto: Twitter)

Ni več nedotakljivih?
Tesne družinske vezi pa Ksenije Sobčak niso rešile pred nadlegovanjem Putinove policije. Dramatično je namreč pobegnila iz Rusije prek Belorusije nekaj ur po tem, ko je policija izvedla preiskave njenega luksuznega podeželskega doma v bližini Moskve. Rekla je, da so njeni mediji “zadnji svobodni mediji v Rusiji”, ki se jih je Putinov režim odločil “zapreti”. “Nimajo nam kaj očitati, kar jih jezi,” je dejala o Putinovih oblasteh. Ko so se pojavile podrobnosti kazenskega primera, je proputinov propagandist Sergej Mardan dejal, da ji je bilo to v opozorilo, naj pobegne. Politolog Markov je v zvezi z zadevo izpostavil: “Če ste pripravljeni aretirati za malenkost, za preprosto izsiljevanje, za denar celo hčerko ljubljenega učitelja in mentorja predsednika Putina, ki so ji vsi dolga leta gledali skozi prste, potem zdaj ni več nedotakljivih.”

Sara Kovač