Se Rusiji obeta naslednji državni udar?

Foto: epa

Čeprav je bil pohod Putinovega kuharja Jevgenija Prigožina na Moskvo ustavljen, je Kremelj še vedno upravičeno nervozen. Posebej ruski predsednik Vladimir Putina, ki skuša v javnosti ohraniti sliko priljubljenega in močnega voditelja. Po poročanju ruskega ministrstva za notranje zadeve je šlo tako daleč, da so celo sprožili preiskavo o stopnjah podpore v javnosti, ki jo merijo na podlagi spremljanja objav na družabnih omrežjih in preiskovanja iskalnih zadetkov na internetu. A videti je, da Prigožin ni največja nevarnost za osramočenega Putina. Večja nevarnost so odstavljeni generali, ki so videli, da mafijsko vodena oblast v Kremlju ni tako trdna, kot je videti. Putinu zdaj grozijo že lastni generali.

Kot poroča rusko-ameriški analitik z dobrimi zvezami v obveščevalni službi FSB Igor Suško, je ruski general Ivan ‘Spartak’ Popov daleč od oči javnosti že odprl naslednje poglavje ruske državljanske vojne. Naslednji oboroženi upor proti Putinu bi prav lahko vodila ruska vojska sama.

Medtem ko se ukrajinska ofenziva na okupirana območja nadaljuje, vlada v ruski vojski panika, posamezni generali za razmere krivijo drug drugega, vsi skupaj pa krivijo vodstvo na čelu s Putinom. Nekaj generalov je bilo zaradi nesposobnosti oz. slabega strateškega odločanja že razrešeno dolžnosti. Popov je eden takih. Vrh vojske vključno z ministrom za obrambo Šojgujem je celo obtožil veleizdaje. V skritih posnetkih je dejal:

“Dobro jutro moji gladiatorji, moja družina – vedno enotni. Zdaj je jasno, da so me razrešili z mojega poveljniškega mesta. General Liamin je prevzel moj položaj. Čakam, da izvem, kaj se bo zgodilo z mojo vojaško usodo. Že od začetka sem bil iskren z vami, od generalov, polkovnikov, pa vse do generalmajorja Medvedova. Nikoli nisem delal razlik med vami in vedno sem bil z vsakim pošten, odkar sem prišel v vojsko.

General Ivan “Spartak” Popov (Foto: Twitter)

V težkem položaju se je znašel vrh naše vojske in imel sem možnost, da ostanem strahopetno tiho ali da spregovorim. V imenu vas in vseh padlih moram spregovoriti o vseh težavah, ki tarejo našo vojsko – od bojne pripravljenosti in zalog do pomanjkanja protiartilerijskega orožja, izvidniških postaj in masovnih žrtev naših bratov s strani sovražnikove artilerije. Vrhu vojske sem iskreno in brutalno razložil vse težave. Zaradi tega so se nekateri na vrhu očitno počutili ogrožene in so me zato prek ministrstva za obrambo zamenjali.

Kot je povedalo veliko regijskih komandantov – ukrajinske sile niso prebile naših obrambnih linij, so nas pa na koncu izdajalsko z druge strani  napadle lastne sile (Šojgu) in s tem onemogočile naše enote v najpomembnejšem trenutku. Še vedno pa sem na voljo vsem v vojski, ki me potrebujete – name se lahko obrnete s katerim koli problemom od zasebnega, vojaškega do logistike. Kadar koli želite, se lahko obrnete name.

Ponosen sem, da se lahko borim z vami. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da se bo lažje boriti in da bo več naših tovarišev preživelo. Še naprej bomo izpolnjevali naše naloge v imenu tistih, ki se ne bodo nikoli vrnili. V imenu tistih, ki so se borili v Zaporožju, bomo zmleli sovražnika. In s spominom na padle vas Spartak pozdravljam, moji gladiatorji, v čast mi bo, da vam sežem v roke.”

Videti je, kot da se odstavljeni generali ne borijo več za vodstvo v Kremlju, ampak le za svoje vojake na prvih linijah. Kaj se bo zgodilo, ko ruska okupacija končno propade? Bodo vrhovi vojske, ki ministra za obrambo obravnavajo kot izdajalca, še spoštovali moskovske politike?

Žena generala Popova je sicer sporočila, da je njen mož izginil in ga ne more kontaktirati, potem ko je šel zaradi kritik na zagovor v Kremelj.

Andrej Žitnik