Prigožin osramočen v spodnjem perilu

Jevgenij Prigožin v vojaškem taboru (Vir: Twitter)

K debati o usodi vojske plačancev PMC Wagner lahko dodamo novo, skrajno nenavadno epizodo. Na spletu se je pojavila fotografija njenega ustanovitelja, Jevgenija Prigožina, v spodnjem perilu. Slika je domnevno nastala nekje v Belorusiji. Ko so ruskega predsednika Putina mediji povprašali, ali bo Wagner obstal kot bojna skupina, je ta odgovoril, da Wagner ne obstaja več. 

Prigožin na sliki sedi, kot je moč razbrati, sredi vojaškega tabora in na prav takšnem ležišču, ki bi ga lahko pripisali kakšnemu pripadniku njegove zasebne vojske in ne njenemu lastniku in ustanovitelju. Oblečen je v belo majico in pozdravlja fotografa, ki ga je očitno ujel med počitkom na improviziranem ležišču.

Fotografija naj bi se prvotno začela distribuirati po ruskih socialnih medijih po spodletelem vojaškem udaru, ki je potekalo pod njegovim vodstvom. Med drugimi jo je na spletu objavil Anton Gerashchenko, svetovalec ukrajinskega notranjega ministra. Pojasnjuje: “Ruski mediji so objavili domnevno nedavno fotografijo Prigožina v vojaškem šotoru (bojda) nekje v Belorusiji.” 

Metapodatki fotografije sicer kažejo, da je slika nastala pred malo več kot mesecem dni, 12. junija, poroča britanski Telegraf. Tudi sicer se je v ruskih medijih začela kampanja diskreditacijska nekdaj enega Putinovih najtesnejših zaveznikov. Mediji so tako objavili tudi fotografije njegove razkošne rezidence v Sankt Peterburgu, ki so nastale po tem, ko so jo ruske oblasti dodobra preiskale.

Na fotografijah so vidne velike količine zlata, denarja, orožja, nabojev, odlikovanja, lasulje, ki jih je poslovnež uporabljal za maskiranje in serija ponarejenih identifikacijskih dokumentov. Slike tudi razkrivajo neverjetno razkošje, ki je povsem nedosegljivo običajnemu ruskemu državljanu.

Med drugim so se našle tudi fotografije Prigožina v različnih kamuflažah, ko je razvidno iz zgornjih fotografij. Njegova trenutna usoda je ta hip neznana. Ruski mediji poročajo, da so se oblasti lotile razstavljanja njegovega imperija vključno z njegovimi mediji. Njegova vojska se je v času po vojaškem uporu preselila v Belorusijo, kar potrjujejo satelitski posnetki, kot tudi izjave njegovih borcev, ki napovedujejo, da Wagner še ni rekel zadnje besede. Včeraj smo denimo poročali o objavi enega od Wagnerjevih poveljnikov, ki je namignil, da se Wagner vse bolj zbližuje s čečenskimi borci, ki jim poveljuje Ramzan Kadirov. Več – TUKAJ.

Gal Kovač