fbpx

Se v ZDA obeta repriza volitev leta 2016?

Foto: epa

Ankete po ameriških medijih napovedujejo zmago Joea Bidna. Številke so skoraj enake kot pred štirimi leti, potem pa je na volilni dan prepričljivo zmagal Donald Trump. Mnogi Trumpovi podporniki se zaradi spletnega gnjavljenja ne želijo izpostavljati.

Manj kot mesec dni pred ameriškimi volitvami, ki bodo 3. novembra letos, so rokavice že davno snete in perje na ameriškem političnem prizorišču leti na vse strani. Čeprav gre za najbolj pomembno in odmevno predsedniško tekmo, bodo novembra ameriški volivci oddali glasove tudi na volitvah za tretjino članov zveznega kongresa, vse člane zveznega predstavniškega doma in še za guvernerje enajstih zveznih držav. Kako razvnete so emocije, se je lahko videlo ob nedavnem obisku predsednika Trumpa v bolnišnici, kjer je preboleval blažjo obliko okužbe s kitajskim virusom. Spletna omrežja so bila polna posmehovanja njegovih političnih nasprotnikov, prevladovali so predvsem pripadniki hollywoodskih estradniških krogov, ki so na splet pošiljali upanje, da bo predsednika Trumpa bolezen ugonobila.

Spletno nadlegovanje
Veliki mediji, ki so večinsko na strani demokratov, medtem objavljajo ankete, po katerih je izvolitev Trumpovega nasprotnika Joea Bidna tako rekoč gotova stvar. No, pred štirimi leti so enako govorili za Hillary Clinton, potem pa je na volilni dan Trump pometel z anketami in Clintonovo. Zanimivo pa je, da vodstvo demokratske stranke pripravlja scenarij, po katerem bi, če noben kandidat ne bi dobil večinskega števila elektorskih glasov, v skladu z ustavo predsednika izvolili člani zveznega kongresa. Zakaj se torej pripravljajo na tak scenarij, če pa bo po anketah Biden gladko zmagal?

Joe Biden (Foto: Twitter)

Očitno so se demokratski voditelji vsaj toliko naučili iz volitev leta 2016, da ankete jemljejo s precejšnjo mero skepse. Sovraštvo, ki ga Trumpovi nasprotniki gojijo tako do predsednika kot tudi do njegovih podpornikov, je prav neverjetno. Vsak, ki se javno izreče za predsednika Trumpa, je hitro žrtev napadov, predvsem po družbenih omrežjih. “Spletni bojevniki” Trumpove podpornike zasujejo z žaljivkami in grožnjami, ne ustavijo pa se le pri tem – dostikrat po spletu gnjavijo tudi podpornikovo družino, delodajalca, pozivajo k njegovemu odpustu, grozijo njegovemu delodajalcu z bojkotom in s podobnimi oblikami spletnega nadlegovanja.

Mnogi se ne želijo izpostavljati
Zaradi tega se mnogi Trumpovi podporniki ne želijo izpostaviti niti pri anketnih vprašanjih. Na vprašanja anketarjev bodisi nočejo odgovarjati, bodisi odgovarjajo neiskreno, češ da se še niso odločili, koga bodo volili, ali da ne bodo šli na volitve ali pa celo, da bodo volili Trumpovega nasprotnika, dejansko pa nameravajo voliti Trumpa. Na to smo opozarjali v Demokraciji že pred volitvami leta 2016 in naša predvidevanja so se izkazala za pravilna, saj so na volilni dan leta 2016 vsi anketarji obsedeli v šoku, ko so začeli prihajati volilni rezultati, saj so se vse ankete izkazale za napačne. Letos ni nič drugače, toksično sovraštvo levoliberalne druščine do Trumpa in njegovih podpornikov pa je še veliko hujše kot pred štirimi leti in mnogi Trumpovi podporniki skrivajo svoje dejanske namene. Dejanski utrip ameriške javnosti bo tako lahko izmerila šele najbolj relevantna anketa – glasovi, oddani v volilno skrinjico.

Bogdan Sajovic