fbpx

Še vedno negotova usoda 112 deklet, ki so jih pred petimi leti ugrabili pripadniki skrajne islamistične skupine Boko Haram

Foto: epa

Pripadniki nigerijske skrajne islamistične skupine Boko Haram so na današnji dan pred petimi leti v mestu Chibok na severovzhodu države ugrabili 276 dijakinj dekliške šole. Medtem ko je del deklet kasneje uspelo pobegniti oziroma so jih rešili, je usoda 112 deklet še vedno neznana. Ne izključujejo tudi možnosti, da so skrajneži dekleta pobili.

Skrajneži Boko Harama so 14. aprila 2014 v odročnem mestu Chibok vdrli v dekliško šolo in ugrabili 276 deklet, starih od 12 do 17 let. 57 dekletom je uspelo pobegniti s skokom s tovornjakov.

Kasneje je uspelo priti na prostost še 107 dekletom, ki so bodisi pobegnile, bile izpuščene v zameno za ujetnike ali pa jih je rešila nigerijska vojska, poroča francoska tiskovna agencija AFP. A za 112 dekleti še vedno ni sledu. Videli jih niso vse od videoposnetka, na katerem vodja skupine Abubakar Shekau zatrjuje, da so se spreobrnile v islam in da so jih poročili.

Foto: epa

Januarja lani je Boko Haram objavil propagandni video, v katerem 14 žensk, ki trdijo, da so ugrabljena dekleta iz Chiboka, svojim družinam sporoča, da se ne bodo vrnile domov. Tri med njimi so imele dojenčke, še navaja AFP.

Ugrabitve otrok se redno dogajajo v tej afriški državi
Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je ob prvi obletnici ugrabitve navedla, da Boko Haram številna ugrabljena dekleta in ženske zadržuje kot spolne sužnje ali so jih prisilili v boj ali poroko. Ugrabitev dijakinj je bila deležna velike pozornosti mednarodne javnosti in je na družbenih omrežjih sprožila kampanjo s sloganom Vrnite nam naša dekleta (“Bring back our girls”). Pet let kasneje je poziv po vrnitvi pogrešanih deklet v Nigeriji le ena od številnih tragičnih zgodb v tej afriški državi s 190 milijoni prebivalcev, ki jo pretresajo konflikti in kriminal.

Sklad ZN za otroke (Unicef) je ob četrti obletnici ugrabitve deklet objavil podatek, da so skrajneži v Nigeriji od leta 2013 ugrabili več kot tisoč otrok, poroča STA.

C. Š.