fbpx

Sedemletni fantek o ujetništvu v ISIS-u: “Učili so nas, kako z nožem obglavimo človeka.”

Foto: YouTube

Sedemletni otrok iz skupnosti Jazidov je bil v ujetništvu Islamske države kar 30 mesecev. V tem času je pozabil na svoj materni jezik, pripadniki teroristične skupine pa so ga učili rokovanja z orožjem in kako se obglavi človeka, da bi jim, ko bi bil malo večji, čim bolje služil.

Sedemletni fantek je, ko so ga rešili iz grozot ujetništva Islamske države, v videoposnetku, kjer je njegov obraz sicer zakrit, razkril, v kaj vse so ga prisilili člani te teroristične skupine. Med drugim je priznal, da so ga naučili, kako človeku odrezati glavo in rokovati z orožjem. Pretreseni sorodniki zdaj pravijo, da se na vse načine trudijo, da bi fantek čim prej pozabil na grozote in ponovno zaživel družinsko življenje, potem ko so mu teroristi vcepili radikalno versko ideologijo.

Foto: youtube

Fantek je bil v ujetništvu dve leti in pol, v tem času pa je moral opraviti brutalno usposabljanje, med drugim tudi to, kako z nožem človeku odrezati glavo in streljati s puško. “Skrbeli smo za orožje in streljali. Učili so nas razstaviti in sestaviti puške. Nato so nas učili, kako ubiti človeka in mu glavo odrezati z nožem.”

Ti otroci so tiktakanje časovne bombe
Daily Mail poroča, da je bilo več kot tisoč jazidskih otrok ugrabljenih in poslanih na usposabljanje vojnih osnov v Islamsko državo. Tamkajšnji uradniki se zato upravičeno bojijo, da so ti otroci “tiktakanje časovne bombe”, ko bodo pripravljeni, da jih Islamska država razporedi po vsem svetu, kjer bodo izvajali teroristična dejanja na ukaz ISIS-a.

Vendar pa travme teh otrok sežejo še mnogo dlje, saj jih večina pozabi celo svoj materni jezik, če jim kdaj uspe priti nazaj v družino, pa se te nadvse močno trudijo, da bi odstranili vpliv Islamske države iz njih. Poleg tega gredo v teroristični skupini Islamska država tako daleč, da otroke prekrstijo v svojo vero in jim spremenijo ime.

Navedenega fantka, ki se mu je uspelo rešiti iz krempljev Islamske države, so ugrabili v grozljivem napadu na Sindžar v Iraku leta 2014. Med obleganjem je Islamska država ubila na tisoče jazidskih moških, mnoge njihove ženske pa prisilila, da se poročijo s skrajnimi islamskimi borci. Več kot 4o tisoč Jazidov je sicer pobegnilo na vrh gore Sindžar, kjer pa so obtičali brez hrane, vode in zdravstvene oskrbe.

Marjanca Scheicher