fbpx

Sekretar Šefic hrvaškim novinarjem: Sedaj že 85 odstotkov migrantov zaprosi za azil v Sloveniji, kar je velika obremenitev za azilni sistem, v pripravljenosti pa je še 50 tisoč migrantov!

Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic (Foto: STA)

Po ocenah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica je trenutno na Balkanu v pripravljenosti kar 50 tisoč migrantov, ki čakajo na vstop v Evropsko unijo, zaradi česar so potrebni posebni ukrepi in koordinacije med državami, kjer se nahajajo in migrirajo. Opozoril je, da je slovenski azilni sistem preobremenjen, saj 85 odstotkov migrantov sedaj zaprosi za azil v Sloveniji. Glede na podatke Slovenijo čaka prava katastrofa.

Hrvaški medij je povzel stališče sekretarja za notranje zadeve Boštjana Šefica, ki je opozoril, da se na Balkanu zadržuje kar 50 tisoč migrantov, ki čakajo na vstop v države Evropske unije.

Zaradi grožnje pred novim migrantskim valom je Šefic opozoril, da je potrebno nevarnost vzeti resno, med državami pa je potrebna koordinacija. Šefic zadnje dneve hodi po sestankih v Zagreb, Beograd in Tirano, kjer razpravljajo o mogočih razvojih dogodkov.

Azilni sistem v Sloveniji je obremenjen
Šefic je poudaril, da na aktivnost migrantov vpliva lepo vreme pa tudi ukrepi države, v kateri se nahajajo. Migranti na grških otokih v Egejskem morju lahko sedaj veliko lažje pridejo na kopno, v prihodnosti pa bi nanje lahko vplivala tudi liberalizacija viznih politik, je dejal sekretar. Šefic je še dejal, da o trendu povečanja migracij govorijo tudi podatki nezakonitih prehodov iz Hrvaške v Slovenijo.

Foto: Nova24TV/M. G.

Za razliko od zadnjega migrantskega vala leta 2015 sedaj kar 85 odstotkov migrantov že v Sloveniji zaprosi za azil, kar je velika obremenitev za azilni sistem v državi, hkrati pa je velika sprememba tudi v nacionalni sestavi migrantov, katerih večina ne prihaja več z Bližnjega in Srednjega vzhoda, temveč iz Severne Afrike.

C. Š.