fbpx

Šest let po umoru ruskega politika Borisa Nemcova odlikovan priprti disident Navalni

Aleksej Navalni (Foto: epa)

Šest let po umoru ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova je danes po njem imenovan sklad odlikoval priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. 44-letnik je letošnji dobitnik nagrade Nemcov za pogum pri varovanju demokratičnih vrednot v Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Boris Nemcov je bil ubit na današnji dan pred šestimi leti v bližini Kremlja. Številni so danes na mesto umora položili cvetje, med njimi tudi ameriški veleposlanik John J. Sullivan.

Tudi sklad Borisa Nemcova, ki ga je v Nemčiji ustanovila hči ubitega politika Žana Nemcova, vsako leto s podelitvijo nagrade obeleži obletnico umora. Letos so jo podelili opozicijskemu voditelju Navalnemu. Številni po umoru Nemcova v njem vidijo žarek upanja, da mu bo uspelo končati vladavino Vladimirja Putina.

Navalni proti tiraniji
Navalni je simbol upora proti tiraniji v svetu, so sporočili iz sklada. Pozvali so še k takojšnji izpustitvi kritika Kremlja. “Aleksej Navalni ni pokazal le neverjetnega poguma, ampak tudi ogromno prispeval k boju proti korupciji,” so še zapisali. Ob obletnici umora Nemcova je ameriški veleposlanik v Moskvi spomnil, da se je politik boril za boljšo prihodnost svoje države in državljanov. “Ostaja navdih za številne, ki stremijo k pravičnosti, transparentnosti in svobodi,” so tvitnili pri veleposlaništvu.

Foto: epa

Nemcov je bil z več streli v hrbet ubit v noči na 27. februar 2015 na mostu v bližini Kremlja. Veljal je za reformističnega politika. V 90. letih dvajsetega stoletja je bil tudi namestnik ruskega premierja. Nato je postal eden vodilnih obrazov opozicije in zagrizen kritik Putina. V povezavi z njegovim umorom so leta 2017 na dolgoletne zaporne kazni obsodili pet moških, ki naj bi bili povezani s Čečenijo. Vendar pa nihče ne dvomi, da so bili to zgolj izvajalci atentata, medtem ko naročnik ostaja neznan, še poroča STA.

Sara Kovač