fbpx

Šesti sveženj sankcij proti Rusiji bo obsegal tudi ‘pametne sankcije’ za uvoz nafte

Vladimir Putin (foto: epa)

Evropska unija pripravlja “pametne sankcije” proti uvozu ruske nafte, je v ponedeljek poročal The Times , ki se sklicuje na izvršnega podpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa. Nove sankcije v šestem svežnju bi povečale pritisk na Rusijo in zmanjšale kolateralno škodo za Evropo.

Po poročanju Timesa, je Valdis Dombrovskis dejal, da delajo na šestem svežnju sankcij in eno od vprašanj, o katerih razmišljajo, je nekakšna oblika naftnega embarga. S tem ko EU uvaja sankcije, želi to storiti na način, ki bi povečal pritisk na Rusijo, hkrati pa zmanjšal kolateralno škodo za Evropsko unijo samo. Obetale pa naj bi se tudi sankcije bančnega sektorja.

Rusija še vedno največji dobavitelj nafte
O natančnih podrobnostih naftnih sankcij se sicer še niso dogovorili, vendar bi lahko vključevale postopno opuščanje ruske nafte ali uvedbo carin na izvoz, ki presega določeno cenovno mejo, poroča časnik. Rusija je največji evropski dobavitelj nafte, ki leta je od leta 2020 zagotavljal 26 % uvožene nafte v EU.  Ukrajina in nekatere države EU, vključno s Poljsko in Litvo, želijo prepoved ruske nafte in plina, medtem ko Nemčija in Madžarska nasprotujeta takojšnjemu naftnemu embargu.

Šesti sveženj sankcij v prihodnjih dneh
Vera Jourová
, podpredsednica Evropske komisije, pristojna za pravosodje, je po poročanju tujih medijev dejala, da so za Komisijo najstrožje možne sankcije najboljša opcija, vendar meni, da ni smiselno, da predlagajo nekaj, kar ne bo dobilo podpore, dodala pa je da se šesti sveženj sankcij pričakuje v prihodnjih dneh. Italija, ki je prej nasprotovala takojšnjemu prenehanju dobave ruskega plina, zdaj zahteva zgornjo mejo njegove cene, kar bo po mnenju Rima Moskvi odvzelo nekaj njenih virov.

Predsednica EK Ursula von der Leyen (foto: EPA)

Sankcije tudi za bančni sektor
Poleg naftnega embarga naj bi se paket šestih sankcij EU osredotočil tudi na ruski bančni sektor, vključno z največjo banko v državi Sberbank, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. EU je Sberbank doslej prihranila pred prejšnjimi krogi sankcij, ker je skupaj z Gazprombank eden glavnih kanalov za plačevanje ruske nafte in plina, ki ju države EU kupujejo kljub konfliktu v Ukrajini. Kot je navedla Jourová, je velika verjetnost, da bodo sankcije bančnega sektorja sprejete, saj obstajajo znaki soglasja med državami EU.

Zunanje politični predstavnik EU, Josep Borell (Foto: epa)

Sčasoma se bo zmanjšala odvisnost od ruske nafte in plina
Po poročanju nemškega časnika Die za sprejem popolnega embarga ali kazenske carine na uvoz ruske nafte in plina, med državami članicami EU še ni dovolj soglasja je dejal visoki diplomat EU Josep Borrell. “Trenutno v EU nimamo enotnega stališča do tega vprašanja,” je za časnik povedal Borrell. O tem nameravajo razpravljati na naslednjem vrhu EU, ki bo predvidoma konec prihodnjega meseca, pred tem pa se o zadevi ne pričakuje nobenih odločitev. Evropska komisija bo verjetno ta teden državam članicam podala predloge za šesti sveženj sankcij, je dejal Die Welt brez navajanja virov. Vse države EU si prizadevajo zmanjšati svojo odvisnost od ruske nafte in plina, je dejal Borrell in dodal, da verjame, da bo blok sčasoma lahko zmanjšal svojo odvisnost.

Tanja Brkić