fbpx

Pilot sestreljenega ruskega vojaškega letala: Nobenega opozorila ni bilo!

Slika je simbolična(foto: STA).

Preživeli pilot ruskega vojaškega letala, ki ga je v torek sestrelila Turčija, je danes za ruske medije povedal, da s turške strani pred sestrelitvijo ni prišlo nobeno opozorilo. “Nobenega opozorila ni bilo, ne po radiu ne vizualno. Nobenega stika ni bilo,” je zatrdil Konstantin Murahtin.

V sestrelitvi je eden od dveh pilotov umrl, drugega pa sprva niso našli. A libanonska televizija Al Majaden je prek svoje Facebook strani sporočila, da so se z drugim pilotom povezali po šesturnem iskanju in da so ga sirske oborožene sile rešile.

Preživeli pilot je povedal, da rusko letalo nikakor ni moglo kršiti turškega zračnega prostora. Suhoj Su-24, ki je bil na misiji na severu Sirije, je sestrelil turški lovec F-16. Turčija trdi, da je rusko letalo kršilo turški zračni prostor, medtem ko Rusija vztraja, da je bilo ves čas v sirskem zračnem prostoru.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sestrelitev ostro obsodil in opozoril, da bo imela tragične posledice za rusko-turške odnose. Zaradi incidenta so se na izrednem zasedanju sešli tudi veleposlaniki držav zveze Nato.

Morda vas zanima tudi Zakaj so Turki sestrelili rusko letalo: 5 vprašanj, 5 odgovorov

Turška televizija Fox pa je medtem objavila zvočni posnetek, na katerem je po njihovih trditvah slišati opozorila pilotov turških lovcev ruskemu suhoju, preden so ga sestrelili. “Približujete se turškemu zračnemu prostoru, takoj spremenite smer proti jugu,” reče glas v angleščini. Verodostojnost posnetka še ni bila potrjena.

J. F., STA