fbpx

Zakaj so Turki sestrelili rusko letalo: 5 vprašanj, 5 odgovorov

Turški F-16 (foto: epa)

Danes so turške zračne sile sestrelile rusko vojaško letalo. Po zadnjih poročanjih medijev sta se pilota sicer iz letala uspela rešiti, a napada nista preživela, saj so uporniki streljali na njiju, ko sta bila še v zraku. Kaj ta incident pomeni za NATO, Združene države in razvoj konflikta v Siriji, je spregovoril ameriški raziskovalec transatlantskih odnosov na področju obrambe Luke Coffey.

Vprašanje: Turki so v Natu – ali to pomeni, da je Nato v vojni z Rusijo?
Odgovor: Sploh ne, kaže pa, da Rusija ostaja varnostna grožnja zavezništvu Nato. Medtem ko ima Nato izredno zasedanje, ni nobena stran sklepala prezgodaj. Turki trdijo, da so rusko letalo posvarili desetkrat in da so bila vsa opozorila ignorirana. Rusi to trditev zanikajo. Zaenkrat vse strani pomirjajo situacijo in preverjajo podatke. Ne glede na to incident kaže, kako kompleksna in nevarna je postala zračna kampanja zoper ISIS, odkar je Rusija začela s svojo intervencijo v Siriji.

Vprašanje: Ali se je kaj takega zgodilo že kdaj prej?
Odgovor: Da. Rusija redno testira in ilegalno vdira v zračni prostor držav članic Nata, še posebej baltskih držav in Združenega Kraljestva. Natovo letalo je nazadnje sestrelilo ruskega v petdesetih letih. Odkar je Rusija začela z bombardiranjem v Siriji, so Ruse obtožili, da so njihova bojna letala večkrat prekršila turški zračni prostor – vse kršitve zračnega prostora pa so imele nekaj skupnega: prav vse so se zgodile nad turško provinco Hatay.

Vprašanje: Zakaj je provinca Hatay tako pomembna?
Odgovor: Sirija je s Turčijo zaradi te province, ki meji na sirsko provinco Latakia, že dolgo v sporu, saj je ne priznavajo kot del Turčije – kljub temu da se mednarodna skupnost strinja, da regija spada k Turčiji. Leta 2012 je sirski pilot sestrelil turško bojno letalo F-4. V Moskvi vedo, da je provinca Hatay vir napetosti med Turčijo in Sirijo, zato je letenje blizu meje učinkovit način ohranjanja napetosti. Na ta način hkrati testirajo tudi obrambne zmogljivosti Turčije in posledično Nata.

Vprašanje: Kaj lahko Rusija pridobi s provociranjem Turčije?
Odgovor: Rusija je bolj zainteresirana za ohranitev režima Basharja al-Assada kot pa za borbo zoper ISIS. Rusija je s tem vpletena v zelo nevarno igro, še bolj nevarno pa je izzivanje Turčije. S testiranjem turškega zračnega prostora nad provinco Hatay izvaja Putin Assadovo politiko, v tem primeru pa se je zaradi ustrahovanja opekel, saj je življenje izgubil vsaj en pilot.

Vprašanje: Kakšen bi moral biti odziv Nata?
Odgovor: Turčija ima pravico braniti svoj zračni prostor tako kot katerakoli druga članica Nata. V tem primeru se je Turčija z ruskimi in sirskimi vdori ubadala že nekaj časa, tako da bi v Moskvi lahko predvideli, da bo Ankara enkrat reagirala. Nato mora podpirati pravico Turčije do samoobrambe in ji v skladu s tem tudi pomagati, da lahko zavaruje svoj zračni prostor. To lahko vključuje povečanje števila zračnih patrulj in uporabo sredstev za kontrolo zračnega prostora. Nato mora zaradi možnega povračilnega ukrepa Rusije ostati oprezen – še posebej v baltskih državah.

Prevod: Žiga Korsika po Daily Signal