fbpx

Severna Koreja proti ZDA: Trumpov vojaški častnik opozarja, da morajo biti ZDA pripravljene na katastrofalno vojno

Foto: epa

Trumpov vojaški častnik opozarja, da je napad na Severno Korejo popolnoma možen, ameriška vojska pa poroča, da se je pripravljena boriti. Ob vse večji nevarnosti Kim Jong Unovega orožnega sistema se na Havajih že pripravljajo na morebiten jedrski napad. Napetost med ZDA in Severno Korejo narašča.

Havaji bodo prvi del ZDA, ki bo preizkusil jedrski sistem “opozarjanja na napade”, in sicer ob vse večji nevarnosti severnokorejskega orožnega programa. Od novembra dalje bo otoška država vsak mesec preizkušala opozorilne sirene, ki se bodo sprožile v primeru napada. Odvijala se bo tudi kampanja, ki bo državljane izobraževala o tem, kako se naj odzovejo in kaj naj storijo v primeru, da Pjongjang sproži projektil.

“Javnosti ne želimo povzročati nepotrebnega stresa, vendar smo odgovorni za načrtovanje vseh morebitnih nevarnosti,” je povedal Vern Miyagi, upravitelj Agencije za krizno upravljanje v Havajih. Dodal je, da natančnih zmogljivosti in namenov severnokorejske vlade ne poznajo, a so seznanjeni z dokazi, da skuša ta razviti balistične rakete, ki bi nekega dne lahko dosegle njihovo državo. To je možno zato, ker so Havaji od Severne Koreje oddaljeni sedem tisoč petsto kilometrov, prejšnji mesec pa je Kim Jong Un preizkusil interkontinentalno balistično raketo, ki dosega razpon do osem tisoč kilometrov.

Foto: epa

Ameriškim turistom prepovedana pot v Severno Korejo
Posebne nevarnosti naj za turiste ne bi bilo, vsaj dokler ti sledijo pravilom države. Trumpova uprava je napovedala, da bo potovanja omejila z namenom, da bi Američanom preprečila pot v Severno Korejo. Ameriški državni oddelek namerava obvestilo o prepovedi v zveznem registru objaviti naslednji teden.

Nauert: “Nekoč veljavni potni listi Združenih držav Amerike bodo sedaj postali neveljavni za potovanje v Severno Korejo, posamezniki, ki bodo tja želeli potovati, pa bodo morali pridobiti potni list s posebno potrditvijo.”

Vodja ameriške vojske poroča, da je vojna s Severno Korejo popolnoma možna
Ameriški vojaški častnik opozarja, da morajo biti ZDA pripravljene napasti Severno Korejo, če bi ta nameravala izvršiti jedrski napad nad njimi. Razvijali in razpravljali bodo o različnih vojaških možnostih, ki bi v prihodnje lahko onemogočile, da bi jedrsko orožje pristalo v Coloradu. Pri tem ne pozabljajo niti na pomembnost uporabe gospodarskih in diplomatskih sankcij za Pjongjang in upajo, da bodo s pritiski Kim Jong Una uspeli prepričati v opustitev programa, ki ga domnevno namerava izvesti. Če se bodo ZDA skupaj s svojimi zavezniki prisiljene boriti proti severnokorejskem raketnem napadu, so to nedvomno pripravljene tudi izpeljati.

Vojna med ZDA in Severno Korejo bi imela lahko zares katastrofalne posledice
Drug ameriški vojaški general je opozoril, da bo vojna s Severno Korejo popolnoma drugačna od vsega, kar je Amerika doživela v preteklosti. ”Nepredstavljivo” bi se lahko hitro razvilo v ”grozljivo”. Izguba mnogih življenj bi bila veliko grozljivejša kot kdajkoli prej. Kdorkoli, ki je živel oziroma živi po času druge svetovne vojne, ni nikoli videl takšne izgube, kot bi lahko nastala, če bi na Korejskem polotoku zares prišlo do konflikta.

Foto: epa

Kim Jong Un se boji, da se po morebitnem izhodu iz države, ne bo več mogel vrniti nazaj
Severnokorejski diktator ne bo potoval v ZDA niti kamorkoli drugam v tujino, kjer bi se moral srečati s svetovnimi voditelji. Boji se namreč, da mu, če bi svojo domovino zapustil, ne bi bilo več omogočeno priti nazaj. Ko je leta 2011 postal vrhovni poveljnik, se ni srečal z nobenimi voditelji, medtem ko je njegov oče in predhodnik Kim Jong Il večkrat sestankoval s Putinom, Clintonom in drugimi voditelji. Trump dodaja, da bi v primeru drugačnih okoliščin Kim Jong Una z veseljem spoznal. Toda to je očitno nemogoče, saj se diktator ni srečal niti s predsednikom Kitajske, ki je najbližja zaveznica njegove države.

Kitajska že izdaja drastične varnostne ukrepe
Kitajska je izdala drastične varnostne ukrepe, prav tako pa varuje 1400 kilometrov dolgo mejo s Severno Korejo za primer, da bi se napetost med državama še stopnjevala, v obmejni regiji pa je tudi povečala nazdor. Peking je zaradi vojne zelo zaskrbljen, prav tako pa se Kitajci bojijo, da bi ZDA konflikt uporabile kot izhodišče za večji napad.

A. L.