Severna Koreja ujela in zaprla ameriškega državljana

“Prosili so me, naj pomagam uničiti severnokorejski sistem in širiti propagando proti njihovi vladi,” je v intervjuju povedal Kim Dong Chul, domnevni ameriški državljan in poslovnež, ki je v pridržanju severnokorejskega režima. 

Moja naloga je bila fotografiranje vojaških skrivnosti in škandaloznih prizorov,” je povedal za CNN. Trdi, da so mu pri tem pomagali domačini, ki jih je podkupil, da so zanj zbirali pomembne informacije, ki jih Unov režim smatra za tajne. V intervjuju je tudi “priznal”, da je deloval in vohunil v sodelovanju z južnokorejskimi konservativnimi elementi.

Morda ste spregledali: Kim Jong Un služi milijarde z žrtvovanjem svojih ljudi

Poslovnež in vohun
Tajne službe naj bil Chula opazovale od aprila 2013. Zbran material naj bi tihotapil na Kitajsko in Južno Korejo, zanikal pa naj bi kakršnokoli navezavo z Združenimi državami. Aretirali so ga pri pri predaji USB ključa in kamere, s katerima naj bi si pomagal pri zbiranju podatkov.

Kim Dong Chul je poslovnež, ki je zadnja leta živel in posloval na Kitajskem, kjer je vodil podjetje, ki je delovalo v posebni severnokorejski ekonomski coni Yanji (eden izmed načinov, kako Unov režim služi denar), zato je lahko pogosto potoval s Kitajske v Severno Korejo in nazaj – to pa se je izkazalo tudi ključno za njegovo “vohunsko” delovanje.

ZDA, Južna Koreja, na pomoč!
V nenavadnem zasuku dogodkov je severnokorejska oblast svojemu priporniku dovolila intervju z medijsko hišo CNN, vendar je moral biti intervju opravljen v korejskem jeziku. Zapornik je v svojem intervjuju zatrdil, da je državljan ZDA (naturaliziran državljan naj bi postal leta 1987), hkrati pa jih je naprosil, naj ga rešijo iz pripora. Zunanje ministrstvo Združenih držav zaenkrat ne želi potrditi ali ovreči njegove trditve, saj trdijo, da lahko “javno govorjenje o specifičnih primerih priprtih Američanov ogrozi trud, ki ga vlagajo v zagotavljanje njihove svobode“.

Ž. K.