fbpx

Severni Koreji zagrozili z najostrejšimi možnimi ukrepi, ta pa se še zmeraj smeji za svojimi jedrskimi in raketnimi programi, ki nas lahko pogubijo

Foto: epa

Varnostni svet Združenih narodov je potrdil resolucijo, ki uvaja nove sankcije proti Severni Koreji zaradi njenih raketnih preizkusov. Osnutek so pripravile ZDA in k zavezništvu dokončno prepričale tudi Rusijo in Kitajsko. Sedaj se Severne Koreje bojijo povsod!

Resolucijo so pripravile ZDA, saj želijo na tak način Pjongjang prisiliti, da se vrne k pogajalski mizi o jedrskem in raketnem programu. Za tem stojijo tudi vsi ostali predstavniki VS ZN. Ruski veleposlanik pri ZN pa upa, da ZDA ne bodo skušale spreminjati položaja v Severni Koreji ali s silo združiti obe Koreji niti vojaško posredovati. VS ZN je doslej proti Severni Koreji sprejel že šest resolucij z vključenimi sankcijami, a Pjongjang še kar nadaljuje z jedrskimi in raketnimi programi.

Nova resolucija je posledica strahu ZDA pred Severno Korejo, saj je slednja prejšnji mesec začela preizkušati rakete, ki bi lahko dosegle ozemlje ZDA. Napadalne izjave iz Washingtona so tudi Kitajsko in Rusijo prepričale k zaostritvi sankcij. Države raketne preizkuse obsojajo in pozivajo k popolni opustitvi jedrskega in raketnega programa, kar so želele doseči že s prejšnjimi resolucijami, a žal neuspešno. VS ZN izraža tudi obžalovanje, da Severna Koreja svoje redke vire usmerja v oborožitvene programe, medtem ko njeno prebivalstvo nima hrane in zdravstvene nege.

Foto: epa

Proti Severni Koreji usmerili najostrejše sankcije in ukrepe do sedaj 
Resolucija prepoveduje izvoz morske hrane, premoga, svinca in železa iz Severne Koreje, državam članicam ZN pa uvoz omenjenega. Prav tako slednjim prepoveduje izdajanje delovnih dovoljenj Severnokorejcem, podjetjem pa sklepanje partnerstev in sodelovanje s severnokorejskimi podjetji. Obstoječim partnerstvom je prepovedano prejemati dodatne investicije. Sankcije zadevajo tudi uradnikov Severne Koreje, ki ne smejo potovati; premoženje, ki ga imajo v tujini, pa se jim mora zamrzniti. Resolucija se med naštetimi uperja proti dvema severnokorejskima bankama in podjetjema. Eno izmed njih izvaža severnokorejske delavce v Afriko in jugovzhodno Azijo. Sankcije vključujejo tudi ladje. Če jih bodo te kršile, se jim bo prepovedalo priplutje v svetovnih pristaniščih. Za uveljavljanje prepovedi potovanj Severnokorejcev resolucija poziva k sodelovanju z Interpolom. Dokument ne vsebuje ničesar v zvezi s kaznimi za visoke državne uradnike Severne Koreje in z omejevanjem prodaje nafte in z večjim zračnim ter pomorskim nadzorom, čeprav so ZDA tudi to želele doseči.

Grožnja postaja vedno hujša
Predsednik ZDA Donald Trump je dejal, da bo imela resolucija velik finančni učinek, in je izrekel pohvalo VS ZN, sodelovanje Kitajske in Rusije pa izjemno ceni. “Še naprej bo delal z zavezniki in partnerji, da se poveča diplomatski in ekonomski pritisk na Severno Korejo, da ta preneha s svojim obnašanjem,” je sporočila Bela hiša. Ameriška veleposlanica pri ZN je dodala, da so proti režimu Severne Koreje usmerili največji paket sankcij doslej. Resolucija obsega tudi najostrejše ukrepe proti katerikoli državi v generaciji, čeprav kljub temu problem še zdaleč ni rešen. Grožnja odpadniškega režima z jedrskim orožjem postaja vedno bolj nevarna. Kasneje je za CNN povedala, da bodo ZDA storile vse, kar bo potrebno za obrambo. “Žoga je sedaj na strani Severne Koreje, ki se mora odločiti, kako naprej, in upamo, da se bo odločila za pot miru in varnosti,” je dejala.

A. L.