fbpx

Severnokorejski diktator Kim Jong Un bogati na račun vdorov v svet kriptovalut

Foto: epa/iStock

Severna Koreja je bila obtožena kraje več milijard južnokorejskih wonov Južni Koreji, po tem, ko je član južnokorejskega parlamentarnega obveščevalnega odbora Kim Byung-kee razkril, da se severna soseda zateka k posebni kibernetski taktiki s pošiljanjem elektronskih sporočil.

Po besedah Byung-keeja Severna Koreja pošilja elektronska sporočila, s katerimi bi lahko vdrli v izmenjavo kriptovalut in osebne informacije strank ter s tem prišli do izkupička na račun kriptovalut v vrednosti več milijard wonov.

Južna Koreja opozarja na nadaljevanje severnokorejskih hekerskih napadov
Člani južnokorejskega obveščevalnega odbora opozarjajo, da Severna Koreja nadaljuje s svojimi hekrskimi napori z namenom kraje, zato bo Južna Koreja naredila vse, kar je v njeni moči, da prepreči morebitne napade. Pri tem pa Kim Byung-kee po navedbah britanskega Expressa ni sporočil konkretnejših podatkov glede vdorov. Sicer je Severna Koreja v preteklosti že razširjala virtualne valute, kar kaže na njen dosežek, ki ga je država dosegla na kibernetskem področju.

Foto: epa

Vodilni strokovnjak na področju kriptovalut dr. Garrick Hileman je razglasil, da bi se lahko Severna Koreja okoristila na račun bitcoina z namenom, da okrepi bledeče gospodarstvo. “Med narodi, kot je Severna Koreja, obstaja naraščajoči interes na področju kriptovalut in kako tega izkoristiti v svoj prid,” je pojasnil. Kljub temu, da konkretna kriptovaluta, na katero cilja Severna Koreja, ni bila razkrita, je dejstvo, da je Kim Jong Un v preteklosti že ciljal na valuto bitcoin v nizu kibernetskih potez in zato obstaja velika verjetnost, da se bo lotil prav te kriptovalute.

N. Ž.