fbpx

Severnokorejski vojak ustreljen in ranjen prebegnil v Južno Korejo skozi najbolj zastraženo območje sveta

Foto: epa

Iz močno zastražene demilitarizirane cone na meji med Severno in Južno Korejo je severnokorejskemu vojaku uspelo prebegniti na južno stran. Vojaka je pri pobegu ustrelila in ranila vojska Severne Koreje, ko je prečkal mejo pri vasi Panmunjom. Iz komunističnega severa na svobodni jug je doslej prebegnilo kar 30 tisoč Severnokorejcev.

Vsako leto iz nesvobodne Severne Koreje na jug prebegne okoli tisoč ljudi, vendar le redki skozi močno zastraženo demilitarizirano cono med obema državama. Južnokorejska vojska poroča, da je danes to uspelo severnokorejskemu vojaku, ki so ga med begom ustrelili njegovi rojaki in ga ranili v roko ter ramo. To mu je uspelo na območju, kjer se severnokorejski in južnokorejski vojaki dobesedno gledajo iz obraza v obraz, in sicer tako, da se je pridružil južnokorejski strani. Takoj po prihodu na svobodno ozemlje so ga odpeljali v bolnišnico, poroča BBC.

Tako si nasproti stojijo vojaki Severne in Južne Koreje. (foto: epa)

Skozi demilitarizirano cono je po koncu hladne vojne uspelo pobegniti le štirim osebam, saj velja za najbolj zastraženo območje tega dela sveta. Državi sta namreč uradno še vedno v vojni, ki se je končala leta 1953, vendar pa nikoli nista podpisali mirovne pogodbe. Največ pobegov pa se zgodi na severnokorejsko-kitajski meji, ki je manj zastražena in zato omogoča lažji pobeg. Iz Seula poročajo, da je od leta 1953 iz komunističnega severa na svobodni jug prebegnilo kar 30 tisoč Severnokorejcev.

C. Š.