V Slovenijo prihaja makedonski voditelj, ki v domovini prek državnega tožilstva grobo krši človekove pravice

Datum:

Makedonija nikakor ne najde izhoda iz velike politične krize, ki je državo zajela po volitvah leta 2014 in se nato samo še stopnjevala. Od afer do protestov, zdaj pa iz Makedonije sporočajo, da se je na vse, ki niso privrženci levičarske vladajoče stranke SDSM, spravilo še specializirano državno tožilstvo (SPO), ki naj bi kar po tekočem traku kršilo človekove pravice vsem, ki so se znašli na strani kritične opozicije.

                   

Pred dnevi so s političnega vrha v Makedoniji sporočili, da na obisk v Slovenijo prihaja makedonski premier Zoran Zaev, ki bo pod pretvezo, da želi Makedoniji povrniti status pravne, kredibilne in demokratične države, obiskal prijatelje premierja Mira Cerarja, jutri pa se bo srečal z Milanom Brglezom in Borutom Pahorjem.

Spomnimo. Socialdemokratska stranka SDSM Zorana Zaeva je po tem, ko VMRO DPMNE kljub tesni zmagi ni uspelo oblikovati vladne večine z albanskimi strankami, prevzela oblast in obrnila krmilo države v povsem drugo smer, zato je država že dlje časa v politični krizi, grozila je tudi državljanska vojna. Zaevu številni očitajo, da je paktiral z Albanci in izdal svoj makedonski narod.

Levica nastavila politično orožje
Stanje v Makedoniji je namreč še vedno zelo skrb vzbujajoče, na kar so v pismu opozorili v VMRO-DPMNE. Članom in podpornikom te stranke so namreč kršene človekove pravico, krši pa jih kar samo specializirano državno tožilstvo. Zaev se je očitno odločil, da s svojimi političnimi nasprotniki obračuna tako ali drugače. Specializirano državno tožilstvo je bilo ustanovljeno leta 2015, in sicer z namenom, da se razčistijo podrobnosti v povezavi s prisluškovalno afero, v kateri naj bi takratna oblast pod vodstvom Nikole Gruevskega iz konzervativne VMRO DPMNE prisluškovala več kot 20 tisoč državljanom. Tega jih je obtoževala takrat leva opozicija po vodstvom Zaeva.

A zdaj se je izkazalo, da je specializirano državno tožilstvo namesto pravno postalo politično orožje za kritike trenutne leve oblasti. Kot navajajo v stranki Gruevskega se zaposleni na tožilstvu vedejo kot da so nad zakonom, hkrati pa sistematično kršijo človekove pravice številnim državljanom in delujejo proti članom in podpornikom stranke VMRO DPMNE.

Kako je specializirano državno tožilstvo v zadnjih 18 mesecih kršilo človekove pravice v petih točkah

1. Na svojih novinarskih konferencah je SPO kršilo osnovno pravilo o domnevi nedolžnosti s tem, da so objavljali imena obtoženih in druge osebne podatke.

2. Od samega začetka je bila kršena tudi pravica obtoženih do učinkovite obrambe s tem, da obrambi niso omogočili dostopa do dokumentacije primera. Obramba tako ni imela možnosti preučitve dokumentov in ostalih dokazov. Pri tem je šlo torej za pomembno kršenje kazenskega postopka.

3. V več kot 90 odstotkih primerov niti obtoženi niti njihovi pravni zastopniki niso bili obveščeni o preiskovalnih postopkih oz. dejavnostih, čeprav bi to v skladu z zakonom morali storiti.

4. Obvestilo o zaključku postopkov v preiskavi je bilo dostavljeno ne da bi bilo omogočeno podati izjavo, kar je spet v nasprotju s členom, ki to zapoveduje. Tudi tukaj je šlo za grobo kršitev kazenskega postopka.

5. Obvestila in pozivi o primeru so bili poslani v poznih večernih urah, ponavadi okoli polnoči, s čimer je bila grobo kršena pravica nedotakljivost zasebnosti domov v številnih primerih. Vse to dokazuje, da je specializirano državno tožilstvo ravnalo nehumano in poniževalno.

Nekdanji makedonski premier in predsednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski (foto: STA)

Udarci samo za kritike v opoziciji
Kot še navajajo v pismu, v stranki nekdanjega premierja Gruevskega, so bile vse te večje kršitve in zlorabe s strani SPO storjene zgolj proti članom ali podpornikom samo ene politične opcije, to je konzervativne stranke VMRO DPMNE. Čeprav so bili preventivni ukrepi in pripori predlagani za več kot 60 ljudi, so bili na koncu izvedeni samo proti ljudem, ki podpirajo VMRO DPMNE. Ukrepov proti ostalim SPO ni sprejelo.

Gre za izredno skrb vzbujajoče stanje, ki se v Makedoniji vse bolj krepi. SPO namreč postaja orožje vladajoče levice, ki očitno želi zatreti vsakršno dejanje kritične opozicije v Makedoniji.

B. O.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...