fbpx

[Shizofrenija?] Putin vsepovsod vidi vohune: Dva dni po aretaciji zaradi veleizdaje umrl eden najboljših ruskih znanstvenikov

Vodilnih ruski znanstvenik dr. Dimitrij Kolker je umrl manj kot dva dni po tem, ko so ga kljub prebolevanju raka zaprli zaradi obtožb veleizdaje (Foto: Facebook)

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi okrog sebe videl same vohune. Prejšnji teden je zaradi tega dal aretirati enega najboljših ruskih znanstvenikov dr. Dimitrija Kolkerja zaradi suma veleizdaje. Po aretaciji so na smrt bolnega znanstvenika sicer najprej odpeljali v preiskovalni zapor, od tam pa na intenzivni oddelek ene od moskovskih bolnišnic, kjer je nato umrl. “Naša družina gre skozi popoln pekel,” je ob njegovi smrti dejala znanstvenikova hči. 

Kolker je vodil laboratorij za kvantne optične tehnologije na državni univerzi v Novosibirsku. Med drugim je sodeloval pri razvoju laserjev v medicinske namene. 54-letnik se je spopadal z rakom trebušne slinavke v zadnjem stadiju in je bil v bolnišnici v Novosibirsku, kjer so ga hranili po sondi, ko so ga agenti ruske tajne službe FSB, (ki jo je nekoč vodil Vladimir Putin) pred dnevi pridržali in odpeljali v Moskvo.

Kolkerjeva družina je FSB obtožila “mučenja” in zlorabe človekovih pravic, ker so ga dejansko potegnili iz smrtne postelje in na smrt bolnega odpeljali, saj je imel četrto stopnjo raka trebušne slinavke. FSB je trdil, da ima zdravniško dovoljenje, da ga odklopijo iz bolnišnične kapalke in ga zaprejo kot del velike vohunske preiskave. Znanstvenik je bil obtožen vodenja prokitajske vohunske skupine skupaj s profesorjem Anatolijem Maslovim, 75, učiteljem hiperzvočne tehnologije. Po navedbah preiskovalcev naj bi vohunil za Kitajsko, medtem ko Kolkerjevi svojci trdijo, da je na Kitajskem zgolj predaval tamkajšnjim študentom, pri čemer so ga tudi vedno spremljali agenti FSB. Njegova predavanja naj bi bila tudi do zadnje podrobnosti usklajena s FSB, tako da ne bi v njih slučajno izdal kakšne zaupne informacije. V povezavi z istim primerom je bil sicer aretiran tudi Anatolij Maslov, ki je vodil raziskave na področju hipersoničnosti.

Kot še dodaja dpa, so se obtožbe na račun znanstvenikov zaradi domnevnega vohunjenja oziroma izdaje v Rusiji v zadnjem času, še posebej začetka invazije na Ukrajino, občutno okrepile.

Foto: Facebook

Maslov ostaja v Lefortovem, ki je zaslovel med Stalinovo veliko čistko političnih nasprotnikov, poslovnežev in znanstvenikov. Njegovi kolegi so prepričani, da je priprtje obeh znanstvenikov Putinovo maslo, saj naj bi slednji vsepovsod videl vohune. “Vrhunski znanstveniki so bili uradno pozvani k sodelovanju z vrhunskimi tujimi partnerji in so to tudi storili. Zdaj so obtoženi vohunjenja,” so dejali.

Kolker je bil vodja laboratorija za kvantne optične tehnologije novosibirske državne univerze. Veljal je za svetovnega strokovnjaka za laserje, saj je pred tem sodeloval z laboratorijem Rutherford Appleton v Oxfordu. Njegova 29-letna hči Alina Mironova je po njegovi aretaciji konec junija dejala: “Naša družina gre skozi popolni pekel.”

Sara Kovač