fbpx

Si predstavljate to? Finskima staršema odvzeli skrbništvo nad 15-letno hčerko, ker ji nista dovolila hormonske terapije za spremembo spola!

Foto: epa

Da norost nikoli ne počiva, te dni dokazuje pretresljiva izpoved finskih staršev, ki jima je država odvzela hčerko, ker ji nista želela omogočiti hormonske terapije za začetek tako imenovane “tranzicije” oziroma spremembe spola.

Družina se je pred dvema letoma, ko je bilo hčerki Nei komaj 15 let, preselila v drugo državo znotraj EU, piše finski spletni portal Svenska.yle. Po imenu portala, ki je o stvari prvi poročal, lahko ugibamo, da je govor o Švedski.

Petnajstletnica si je v novem okolju našla nove prijatelje. Če se je nekaj mesecev še oblačila normalno, dekliško, se je v novi družbi sčasoma odločila za fantovska oblačila.

Dekle samo prijavilo starše
Starša sta mislila, da je to zgolj puberteta ter da se bo najstnica že unesla. Nato pa je hčerka povedala, da hoče spremeniti spol. Želela je začeti z jemanjem hormonov, nakar bi si dala tudi odstraniti prsi.

Starša sta nasprotovala, A to ni zadostovalo, eden od “prijateljev” dekleta je starša zaradi njunega nasprotovanja prijavil policiji in Neo so odpelajli v “sirotišnico”. Po nekaj mesecih se je dekle vrnilo domov. Starša sta takrat naznanila, da se bodo po koncu šolskega leta vrnili nazaj na Finsko, saj sta menila, da je njuna hčerka zapadla v slabo družbo. Nea je ob koncu šole v spremstvu aktivista za pravice transspolnikov še sama na policiji podala prijavo proti staršema. Brez njunega dovoljenja je začela jemati hormone.

“Kot da bi ubili najinega otroka”
“Ne da bi dramatiziral, a ko se spremenijo glas, videz in osebnost, je kot da bi ubili najinega otroka,” je povedal Kari, oče zdaj dve leti starejše transspolnice. “Imela je komaj 15 let, nisva se mogli strinjati z jemanjem hormonov,” je dejala njena mati Niina. Kar je Neina starša toliko bolj šokiralo, je dejstvo, da se je vse to zgodilo mimo njiju.

Prsi odstranjevali že 14-letnicam
Nea na žalost ni osamljen primer. Tudi na oddelku za spremembo spola univerzitetne bolnišnice Tampere na Finskem so v zadnjih letih opazili vedno večje število najstnic, ki si želijo spremeniti spol. Še več, odgovorni v bolnišnici opažajo, da otroci, ki si želijo spremembe spola, ponavadi prihajajo iz istih šol. Ob tem pa so otroci naučeni, kaj morajo povedati, da se lahko nadaljuje s postopkom spremembe spola.

V zadnjih šestih letih se je število mladostnikov na trans-kliniki v mestu Tampere početverilo. Podobno stanje pa je opaziti tudi na Švedskem, kjer so po poročanju Breitbarta razkrili, da so v univerzitetni bolnišnici Karolinska v Stockholmu izvajali operacije za odstranitev prsi na deklicah, starih komaj 14 let.

Ivan Šokić