fbpx

Singapursko letališče je najboljše na svetu: Na četrtem terminalu boste lahko srečali celo robote!

Foto: epa

Singapursko letališče Changi je izglasovano kot najboljše letališče na svetu – kmalu bo postalo še boljše. Prihajajoči četrti terminal T4 obeta boljše potovalne izkušnje in inovativno uporabo tehnologije.

Medtem ko vam pregledujejo potni list, boste lahko opazovali 70-metrski LED-zaslon, na katerem se prikazujejo prekrasni vizualni posnetki, okrog pa bodo na tleh postavljeni barviti stoli. Na terminalu bodo tako poskrbeli, da bo potovanje skozenj užitek. Za javnost bo odprt konec tega leta, zabavna presenečenja pa se bodo vrstila eno za drugo in razveseljevala predvsem najmlajše potnike. Obljubljajo jim robote, ki se bodo premikali po prostoru in jih pogostili, in sedeže v obliki psov. Del terminala bo namenjen singapurski dediščini. Tam bo prikazan razvoj tradicionalnih singapurskih hiš in njihov razvoj med letoma 1800 in 1950. Prav tako vas bodo presenetili s ponudbo domačih dobrot, ki jih boste lahko poskusili.

Foto: epa

Pohvalili se bodo tudi z inovativno uporabo najnovejše tehnologije
”Premikamo meje storitev, ki jih lahko uporabijo naše stranke. To nam uspeva z novimi in inovativnimi idejami ter zabavnimi kreacijami”, pojasnjuje Poh Li San, podpredsednik urada za upravljanje programa T4, ki dodaja, da uporaba tehnologije za prepoznavanje obraza zagotavlja, da bo celoten proces “varen in popolnoma integriran”.

Potniki bodo potovali do kioska, kjer se bodo prijavili in si natisnili listke, s katerimi bodo označili svoj kovček. Zahvaljujoč najnovejši tehnologiji prepoznavanja obrazov osebni pregledi identitete ne bodo več potrebni. Terminal T4 pa ni prvi, ki uveljavlja to tehnologijo. Imajo jo že po letališčih v ZDA, Amsterdamu in Dohi. Potovanje skozi terminal T4 bo nedvomno lažje in hitrejše. Več pregledov bodo lahko izvajali hkrati, tako da ne bo dolgih čakalnih vrst. Tudi končni varnostni pregled bo hitrejši, saj potniki, zahvaljujoč uporabi CT-skenerjev, prvič na letališču ne bodo več rabili odstranjevati elektronske opreme s svojih torb. Vkrcanje bo potekalo prek samodejnih vrat, opremljenih s sistemom za prepoznavanje obraza.

Foto: epa

Ob zabavnih konstrukcijah terminal uporablja resne tehnologije, ki ponujajo hitrejši dostop do vsega, hitrejše potovanje znotraj terminala, manjše čakalne vrste in mnogo samopostrežnih možnosti. Tudi ameriški nizkocenovni prevoznik Jet Blue je nedavno pri pregledovanju potnikov uveljavil tehnologijo prepoznavanja obrazov za potnike, ki se vkrcajo na mednarodnem letališču Boston Logan. Ta avtomatiziran pristop ne bo samo pomagal pospešiti pretoka potnikov prek terminala z izboljšano učinkovitostjo, temveč bo pomagal ublažiti pomanjkanje delovne sile v mestu in državi. Singapursko letališče Changi po uveljavitvi tega avtomatiziranega pristopa dolgoročno pričakuje 20-odstotni prihranek.

Na poti vas spremlja tudi umetnost
Čeprav novi dvonadstropni terminal obsega le 225.000 kvadratnih metrov, kar je dve tretjini velikosti terminala T3, še vedno ponuja vizualni občutek obsežnega prostora. To iluzijo ustvarjajo visoki stropni strešniki, znižano pohištvo in uporaba steklenih sten. V osrednjem delu, vidnem z obeh nadstropij terminala, je šest hipnotičnih kinetičnih skulptur nemškega ART + COM studia, ki segajo do višine 200 metrov. Skupina skulptur, imenovana Petalclouds, mimoidoče navdihuje s cvetnimi listi singapurske narodne rože, orhideje. Tudi po preostalih delih terminala se odražajo cvetlične teme. V celotnem poslopju se nahaja 582.000 rastlin, dreves in grmovnic.

Foto: epa

 
Četrti terminal je velik projekt, a pripravljajo še nekaj večjega
Terminal bo uporabljalo devet letalskih družb (štiri letalske družbe AirAsia, Cathay Pacific, Cebu Pacific, Korean Air, Spring Airlines in Vietnam Airlines) in ima zmogljivost do 16 milijonov potnikov letno. Skupna zmogljivost letališča Changi se bo tako povečala na 82 milijonov evrov. Lani je letališče obiskalo rekordnih 58,7 milijona potnikov. Vodilni poročajo, da je četrti terminal res velik projekt, a lahko do leta 2020 pričakujemo petega, ki bo popolni presežek tega.
A. L.