fbpx

Sirska vojska brez usmiljenja nad turške okupatorje

Foto: epa

Sirska vojska je izvedla prvi letalski napad na turško vojsko, v katerem je bilo ubitih in ranjenih več turških vojakov, ki so sicer sodelovali v več kot 10 dni trajajoči invaziji na sirskem državnem ozemlju. Turčija naj bi se uradno sicer borila predvsem proti Islamski državi, a poznavalci domnevajo, da jim gredo v nos predvsem Kurdi.

V bombardiranju sirskega letalstva so življenje izgubili trije turški vojaki, 10 pa je bilo ranjenih. Turška vojska sicer že več kot 90 dni sodeluje z nekaterimi drugimi državami pri vojaških podvigih na sirskem državnem ozemlju, kjer naj bi se borili proti Islamski državi, obenem pa želijo tudi čimbolj zablokirati delovanje kurdskih oboroženih sil, poroča Rzeczpospolita. Vendar pa mnogi menijo, da resnični sovražnik Turčije ni Islamska država, marveč Kurdi.

V tem času je turška vojska izvedla napad na cilje Islamske države
Gre za prvi tovrsten napad sirske vojske na turške oborožene sile vse od začetka turške invazije na sirsko državno ozemlje. Trupla pokojnikov so že bila prepeljana v Turčijo, o dogodku pa je bil prav tako obveščen turški državni vrh. Poleg tega so prav v tem času turške zračne sile izvedle napade na več kot 10 krajev, ki so pod nadzorom Islamske države. V eni od vojaških akcij naj bi bilo celo uničeno eno od središč, iz katerega islamisti dajejo povelja svojim enotam, še navaja Rzeczpospolita.

Pravi sovražniki Turkov so Kurdi
Mnogi so prepričani, da Turkov Islamska država preveč ne zanima, marveč se v svojih vojaških akcijah na Bližnjem vzhodu osredotočajo predvsem na Kurde. In četudi se Turki borijo proti islamistom, to po vsej verjetnosti počnejo zato, da jim Američani ne bi oteževali njihovih lastnih podvigov proti “resničnemu sovražniku”. Odgovor na vprašanje, zakaj se je Erdogan odločil intenzivneje spopasti s sirskimi Kurdi pa se skriva v dejstvu, da je v lanskem letu njegova stranka AKP izgubila absolutno večino v parlamentu na račun prokurdske stranke HDP. Zaradi tega je v Turčiji prišlo do naraščanja odpora proti Kurdom med turškim prebivalstvom, kar želi predsednik izkoristiti, navaja Newsweek.

Matej Rus