Škandal na Balkanu: Poglejte, kaj so Hrvati ušpičili Srbom

Foto: iStock

Delovna skupina za širitev EU je današnja pogajanja s Srbijo zaključila brez soglasja Hrvaške. Slednja je onemogočila razpravo o 23. poglavju pogajanj, je potrdila vodja srbske pogajalske skupine Tanja Miščević. Hrvati od Srbije med drugim pričakujejo, da bo razrešila vojne zločine in uredila pravice hrvaške manjšine v Srbiji. 

Hrvaška predstavnica za razpravo ni imela ustreznih navodil, zato so to vprašanje črtali z dnevnega reda. Pogovori o vstopu Srbije v EU se bodo tako nadaljevali prihodnji teden. Hrvaška Srbiji za zdaj ni dala soglasja za izpolnjevanje pogojev. Odprtje 23. poglavja je sicer pogojeno s soglasji vseh držav članic.

Nizozemska, ki predseduje EU, je Srbom obljubila, da bo organizirala odprtje 23. poglavja pogajanj, ki bodo predvidoma potekala junija. Hrvaška pa medtem od Srbije pričakuje razrešitev vojnih zločinov v nekdanji državi, ureditev pravic hrvaške manjšine v Srbiji in sodelovanje s haaškim sodiščem.

Viri iz Evropske komisije naj bi srbskim medijem pojasnili, da nobeden od naštetih pogojev nima neposredne povezave s 23. poglavjem pogajanj. Ob tem so dodali, da bi bilo blokiranje Srbije za vstop v EU s strani Hrvaške že na začetku pogajanj povsem neprimerno, poroča srbski Kurir.

Sicer pa kar 71,6 odstotka Srbov meni, da za Srbijo vstop v EU in zvezo Nato ne bi bil dober. Več kot 55 odstotkov pa jih meni, da bi se morala Srbija držati Rusije, je pokazala anketa medijske hiše B92 in nevladne organizacije CeSID, poroča STA.

N. K.