Škandal z gorivom dosegel tuje medije, ki poročajo: Nižje cene goriv v Sloveniji so zdaj preteklost

Datum:

Da je načrtovana podražitev goriva v Sloveniji povzročila paniko z gorivom in da je to velik problem, so opazili tudi avstrijski mediji, ki so poročali o ozkih grlih na slovenskih črpalkah in vedno bolj pogostimi goljufijami z gorivom.

Načrtovana podražitev goriva v Sloveniji trenutno povzroča praznjenje bencinskih črpalk, piše avstrijski časnik Kleine Zeitung. OMV izčrpno polni nove zaloge goriva, medtem ko je v drugih balkanskih državah vse več poročil o tatvinah na bencinskih servisih.

Kolone avtomobilov, zamašene in izpraznjene bencinske črpalke, ljudje, ki se približujejo s kantami v prtljažnikih. Takšne prizore je doživljal Štajerec, ko se je konec tedna iz Gornje Radgone v Sloveniji vračal na jugovzhodno Štajersko. Gorivo je želel natočiti na bencinski črpalki MOL tik pred mejo – in skoraj obtičal, poroča Kleine Zeitung, Voznik je dejal, da so bile štiri od petih črpalk prazne in da je šlo za lokalne voznike in ne turiste. Podobno se je v nedeljo dogajalo tudi na koroško-slovenski meji.

OMV hiti s polnjenjem zalog
Avstrijski mediji so poročali o ozkih grlih na bencinskih črpalkah, ki so se utapljale od dela, zasluga gneče na bencinskih črpalkah pa so bile napovedane torkove podražitve. Zamrznjene cene goriva, ki so veljale od 11. maja, so po poročanju nemških medijev zdaj preteklost. Zaradi tarife za običajni bencin (1,560 evra za liter) in dizelsko gorivo (1,668 evra) je bila Slovenija ena varčnejših sosednjih držav Avstrije vse do dneva podražitev.

Foto: STA

Novi model predvideva naslednji pristop: cene na avtocestnih bencinskih servisih naj bi se od zdaj naprej na trgu prosto določale, izven avtoceste pa jih bo regulirala država, ki bo določala marže – kot bo od torka veljalo tudi na Hrvaškem. Omejitev cen bo veljala naslednja dva tedna. V Sloveniji po drugi strani uredba velja naslednjih dvanajst mesecev. “Ta situacija je povzročila pravo naglico. Obstoječega goriva v skladišču zaradi ogromnega povpraševanja ni bilo več mogoče logistično oskrbovati. OMV Slovenija si močno prizadeva za oskrbo bencinskih črpalk,” je na vprašanje Kleine Zeitunga potrdila tiskovna predstavnica OMV Ioana Costin.

Realnost izgleda drugače
Da pa je realnost drugačna, potrjuje zgodba prebivalke iz Gradca, ki je opisala drugačno sliko, kot naj bi dejansko bila. Po poročanju Kleine Zeitunga se je prebivalka Gradca vračala v Avstrijo, gorivo pa je morala točiti na Ptuju. Po njenih besedah naj bi zaposleni na črpalki pregledovali registrske tablice in vsakemu neslovenskemu državljanu zaračunali višjo ceno.

Narašča število goljufij z gorivom 
V drugih balkanskih državah pa je vse več poročil o tatvinah na bencinskih servisih, eden od primerov je bil zabeležen v nedeljo v severovzhodnem mestu Doboj v Bosni in Hercegovini, kjer naj bi moški točil na samopostrežni bencinski črpalki za okoli 70 evrov in nato pobegnil brez plačila. Prvič v zgodovini je cena goriva v BiH enaka kot v sosednji Hrvaški, “čeprav sta davčna politika in življenjski standard teh dveh držav popolnoma različni,” je za nemški časnik povedal Milenko Bošković, predsednik Združenja naftnih derivatov. Za primerjavo časnik navaja, da je cena bencina v Bosni okoli 1,80 evra. Po zadnjih podatkih Zveznega statističnega urada je bil povprečni neto dohodek aprila 2.022, 550 evrov.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...