Skoraj polovica newyorških Latinoameričanov bo volila Donalda Trumpa

Foto: epa

Ena od glavnih predvolilnih obljub Donalda Trumpa je tudi gradnja zidu na meji z Mehiko, ki naj bi preprečila nezakonito priseljevanje v ZDA. Kljub njegovi retoriki, ki je usmerjena proti nezakonitim priseljencem iz držav Latinske Amerike, pa ima podporo tudi znotraj špansko govoreče skupnosti.

Po podatkih javnomnenjske raziskave, ki sta jo med 1.717 registriranimi volivci v zvezni državi New York v začetku avgusta izvedla spletna stran Breitbart in javnomnenjska agencija Gravis Marketing, bi za demokratsko kandidatko Hillary Clinton glasovalo 48 odstotkov volivcev, za republikanskega kandidata Donalda Trumpa 34 odstotkov, za kandidata libertarcev Garyja Johnsona šest odstotkov in za kandidatko Zelenih Jill Stein štiri odstotke.

New York je tradicionalna demokratska trdnjava
New York je zvezna država, kjer že po tradiciji prevladujejo demokrati, zato 14-odstotno vodstvo Clintonove pred domačinom Trumpom ni presenečenje. Zanimive pa so naslednje ugotovitve raziskave: za Trumpa bi glasovalo kar 21 odstotkov Newyorčanov, ki so registrirani kot demokratski volivci, in kar 40 odstotkov Latinoameričanov.

Clintonova ima torej manjšo podporo med demokratskimi volivci in Latinoameričani v New Yorku, kot jo je na volitvah leta 2012 imel Barack Obama. Zanj je po podatkih časnika New York Times na zadnjih ameriških predsedniških volitvah glasovalo 95 odstotkov registriranih demokratskih volivcev in 89 odstotkov Latinoameričanov. To pomeni, da ima Trump večjo podporo med demokratskimi volivci in Latinoameričani, kot jo je leta 2012 imel Obamov republikanski protikandidat Mitt Romney.

Vsak peti newyorški republikanski volivec ni zadovoljen s Trumpom
Res pa je, da tudi Clintonovi uspeva “kraja volivcev”, saj bi zanjo glasovalo 21 odstotkov registriranih republikanskih volivcev v New Yorku.

A. Ž.