fbpx

Skorumpirana levičarska romunska vlada želi odstaviti tožilko, ki uspešno obračunava s korupcijo v državi

Vodja Nacionalnega protikorupcijskega direktorata Laura Kövesi (vir: facebook)

Romunski pravosodni minister Tudorel Toader je včeraj začel s postopkom za odstavitev Laure Kövesi, uspešne in mednarodno prepoznavne vodje urada tožilstva za boj proti korupciji. Njeni uspehi v boju proti korupciji gredo namreč v nos levosredinski vladi, katere pripadniki so se znašli pod drobnogledom.

Pravosodni minister Tudorel Toader, sicer član romunske socialdemokratske stranke (PSD), je Kövesijevi na včerajšnji novinarski konferenci očital “škodovanje ugledu” Romunije v tujini, da je, kakor poroča STA, v boju proti korupciji ravnala “preveč avtoritarno”.

“Ne smemo dovoliti, da bi se za bojem proti korupciji skrivalo protiustavno, nezakonito in klevetniško ravnanje do uradnikov v javnih institucijah,” je dejal, hkrati pa pozabil, da je ravno njegova vlada zadnje leto na udaru javnosti zaradi sporne reforme kazenskega prava, ki bi posegla v neodvisnost sodstva ter otežila boj proti korupciji. Vlada navkljub množičnim protestom od te reforme ne odstopa.

Tožilka, ki skorumpirane levičarje spravlja za zapahe
Povod za odstavitev naj bi bila afera v mestu Ploiesti, kjer naj bi tamkajšnja enota Nacionalnega protikorupcijskega direktorata ponaredila dokaze v primeru nekdanjega politika PSD, obtoženega korupcije. Kövesijeva je ob izbruhu afere sporočila, da zadevo preiskujejo, a to pravosodnemu ministru ne zadostuje.

Lanski protikorupcijski protest v Romuniji. (vir: Twitter)

Kot vodja Nacionalnega protikorupcijskega direktorata se je Kövesijeva v zadnjih letih zamerila mnogim v romunskem političnem vrhu. Njene preiskave so namreč številne obtožene korupcije spravile za zapahe. Problem za nekatere je dejstvo, da so bili zaprti kriminalci del vladajoče PSD ali pa zelo blizu z njeno koalicijsko partnerico, liberalno ALDE.

Vseeno se zdi, da bo za odstavitev Kövesijeve treba kaj več kot samo nezadovoljstvo pravosodnega ministra z zapiranjem njegovih kolegov za zapahe, saj je zadnja odločitev v rokah romunskega predsednika Klausa Iohannisa, ki velja za velikega kritika korupcije v državi. Ta je namreč včeraj sporočil, da je z delom Nacionalnega protikorupcijskega direktorata zadovoljen.

Ivan Šokić