fbpx

Skrajneži sledijo pozivu Islamske države: Val napadov v Evropi v času ramadana se nadaljuje

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Islamski skrajneži v ZDA in Evropi sledijo javnemu pozivu Abu Mohammadu al-Adnaniju, enemu najpomembnejših predstavnikov Islamske države, ki je dejal, da naj muslimani v času ramadana izvajajo teroristične napade. Po streljanju v Orlandu in napadu na policista blizu Pariza je v Franciji prišlo do novega napada. Skrajnež je zabodel najstnico, saj naj bi jo želel žrtvovati. 

32-letnik je dvakrat zabodel 19-letno Francozinjo, saj je imel idejo, da jo mora žrtvovati v okviru muslimanskega svetega praznika ramadan. Ko so na kraj dogodka prispeli policisti, jim je takoj povedal, da je musliman. ”Glasovi v glavi so mi dejali, da jo moram žrtvovati,” je dejal.

Francoska študentka sicer ni v smrtni nevarnosti, a več prahu dviga dejstvo, da gre že za tretji napad islamskih skrajnežev v zadnjih nekaj dneh, ki sledijo pozivu Islamske države. Najhujši izmed napadov se je zgodil v ZDA, kjer je Omar Mateen ubil 49 ljudi v napadu na gejevski nočni klub.

Pred dnevi ubili policista in njegovo ženo
Tudi v Franciji pa to ni bil prvi napad. Prav tako islamski skrajnež je pred dnevi napadel in ubil francoskega policista in njegovo ženo. Preden ju je do smrti zabodel, je na glas priznal pripadnost Islamski državi. Francoska varnostna pripravljenost ostaja na najvišji točki predvsem tudi zaradi evropskega prvenstva v nogometu, še dodaja britanski Express.

M. G.