Skrivni FBI-posnetki prisluškovanj bremenijo Martina Lutherja Kinga Jr., da je gledal in se smejal, medtem ko je eden od njegovih prijateljev posiljeval vernico: Vse naj bi bilo pod ključem v ameriških arhivih

Martin Luther King Jr (vir: twitter)

Skrivni posnetki FBI bremenijo vodjo civilnega gibanja za državljanske pravice črncev v ZDA, da je imel več kot 40 skokov čez plot, ravno tako pa naj bi opazoval in se celo smejal, medtem ko je eden od njegovih kolegov pred njim posiljeval žensko, ki je njihove pogovore označila za neprimerne.

Posnetki, ki jih ima spravljene FBI v svojem arhivu, bremenijo Martina Lutherja Kinga Jr., da je bil daleč od moralnega zgleda, za kakršnega ga ima danes dobršen del širše javnosti.

Preberite še: Lista SDS in SLS prepričala volivce v skoraj vseh volilnih enotah

Med drugim naj bi se na posnetkih lahko slišalo Kinga, kako se šali, da je ustanovitelj “mednarodne zveze za promoviranje mucojedcev”. Posnetke je FBI pridobil, ko so v sobi, v kateri se je nahajal King, nastavili prisluškovalne snemalne naprave.

Kakor je po poročanju Daily Maila zapisal zgodovinar in dolgoletni priznani Kingov biograf David Garrow za revijo Standpoint, je FBI Kingu prisluškoval po naročilu direktorja J. Edgarja Hooverja, ki je želel spodkopati Kinga zaradi strahu, da je slednji povezan s komunisti. Kar pa so odkrili agenti FBI, je bilo še veliko hujše.

Garrow je za biografijo o Kingu, naslovljeno “Bearing the Cross”, prejel Pulitzerjevo nagrado. Že takrat se je vedelo, da je King rad skakal čez plot, a nihče ni vedel, kako pogosto je bil nezvest svoji soprogi oziroma kako pokvarjen je bil mož v resnici.

Namreč, FBI je namestil prisluškovalne naprave v hotelu, v katerem je King prebival januarja 1964. Posnetki iz hotela Willard v bližini Bele hiše kažejo, kako je King skupaj s prijateljem Loganom Kearsom, pastorjem iz baltimorske baptistične cerkve Cornerstone, razpravljal o tem, katere vernice iz njihovih župnij so primerne za naravna spolna dejanja in katere za “nenaravna spolna dejanja”. V Kingovi sobi se je v tem času nahajalo tudi več vernic.

“Ko je ena od žensk protestirala proti takšni razpravi, jo je baptistični pastor nemudoma in silovito posilil”, medtem ko je King celotno zadevo opazoval, piše v dokumentih FBI. King na bi posilstvo “opazoval, se smejal in nudil nasvete”. FBI-agenti so se nahajali v sosednji sobi, a niso ukrepali.

Dan pozneje naj bi King s še ducatom drugih sodeloval v seksualni orgiji in bil del “izrojenosti in perverznosti”. Ko je ena od žensk kazala zadržke do sodelovanja v orgiji, naj bi ji King povedal, da bo to pomagalo njeni duši.

Višji uslužbenci FBI so pozneje Kingu poslali kopijo inkriminirajočega posnetka, ga označili za “zlobno abnormalno zver” in mu dali vedeti, da bodo posnetki pričali o njegovi sprevrženosti za vedno. V pismu naj bi mu tudi predlagali samomor, preden bi te informacije prišle v javnost.

Ivan Šokić