Slaba novica za Stevanovića in ostale anticepilce: YouTube jim ne bo več dovolil škodljivih objav

Zoran Stevanović (Foto: STA)

Od lanskega ukrepa zoper širjenja neresnice o covidu-19 je YouTube odstranil več kot 130 tisoč videoposnetkov, kar so zanikovalci virusa in anticepilci skušali preprečiti tako, da niso več izrecno omenjali bolezni, ampak so začeli govoriti o cepivih na splošno. Tudi zaradi tega sedaj Google širi svoja pravila. V povezavi s covidom-19 je YouTube odstranil več kot milijon posnetkov, po novem pa bodo ta ukrep razširili še na vsebine, povezane z drugimi cepivi.

Google je sporočil, da bodo odslej odstranjevali vse objave, prek katerih se širijo dvomi in nasprotovanje znanstvenemu konsenzu o katerem koli registriranem cepivu, torej ne le zoper covid-19. Sicer so že lani podjetja Twitter, Facebook in Google sporočila, da bodo odstranjevala vsebine, ki bodo širile neresnice in zavajanja o covidu-19. Tako bo tudi YouTube, ki spada pod Google, odstranjeval videoposnetke, ki vsebujejo take ali drugačne napačne informacije o cepivih.

YouTube je sporočil, da je bilo v lanski uvedbi prepovedi dezinformacij o cepivih covid-19 doslej odstranjenih 130 tisoč videoposnetkov, vendar je potrebnega več vpogleda za širše omejevanje širjenja lažnih trditev o drugih cepivih, ki se pojavljajo na spletu. V skladu z novimi pravili bodo odstranjene vse vsebine, ki lažno trdijo, da je katero koli odobreno cepivo nevarno in povzroča kronične zdravstvene težave, ter videoposnetki, ki vsebujejo napačne informacije o vsebini cepiv. “Opažali smo, da se lažne trditve o cepivih proti koronavirusu vztrajno pretvarjajo v napačne informacije o cepivih na splošno in zdaj smo na točki, ko je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se delo, ki smo ga začeli s COVID-19, razširi na druga cepiva,” so zapisali na YouTubu in dodali, da so svoje zadnje ukrepe sprejeli zato, da se napačne informacije o cepivih ne bi začele širiti še na druge lažne trditve.

Škodljivih vsebin se je nabralo že preveč
Družbeni mediji in internetne platforme so bili večkrat pozvani, naj storijo več za boj proti širjenju napačnih informacij na spletu. Čeprav je bilo na milijone objav blokiranih ali odstranjenih, na večini platform pa so bila uvedena številna nova pravila in pozivi k uradnim zdravstvenim informacijam, kritiki menijo, da od začetka pandemije ni bilo storjenega dovolj za upočasnitev širjenja škodljive vsebine. Tako bo sedaj med drugim izključena tudi vsebina, ki lažno navaja, da odobrena cepiva povzročajo avtizem, raka ali neplodnost ali celo da lahko snovi v cepivih sledijo tistim, ki jih prejmejo. Ob tem pa poudarjajo, da bodo še vedno dovolili objave, kjer bo potekala znanstvena diskusija glede kliničnih testov cepiv. Izjema bodo tudi objave o osebnih izkušnjah. Če bodo tovrstne vsebine podkrepljene s komentarji s komentarji, ki so v nasprotju s stroko, pa bo videoposnetek umaknjen.

Sara Kovač